Semnal de alarmă: Aradul îşi pierde istoria şi monumentele intrate în patrimoniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arădenii sunt nevoiţi să îşi ducă în spate bicicletele, printre barele care blochează accesul normal pe pod
Arădenii sunt nevoiţi să îşi ducă în spate bicicletele, printre barele care blochează accesul normal pe pod

Podul Traian, declarat monument istoric, riscă să fie distrus din cauza unei noi construcţii. Societatea civilă a lansat o petiţie pentru salvarea podului. Organizaţiile nonguvernamentale arădene acuză municipalitatea că încalcă legislaţia privind regimul de protecţie al monumentelor.

Reprezentanţii a două ONG-uri din Arad, Mişcarea Arădeană şi Pro Urbe, au tras în această dimineaţă  un semnal de alarmă cu referire la încălcarea legislaţiei privind regimul de protecţie al Podului Traian, care este declarat monument istoric .

Claudiu Cristea, preşedintele Mişcării Arădene, a spus că nu este normal să se construiască un alt pod, alipit de cel existent, deoarece acest fapt ar duce la parazitarea şi distrugerea monumentului istoric.
„Scopul finanţării este reabilitarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural-istoric, şi nu distrugerea acestuia. Se încalcă Planul Urbanistic General care prevede construcţia de poduri noi pe alte amplasamente”, a spus Claudiu Cristea.

Reprezentanţii celor două ONG-uri au lansat şi o petiţie, „Salvaţi monumentul istoric Podul Traian”, adresată atât autorităţilor române, cât şi celor europene.

Se încalcă Planul Urbanistic General care prevede construcţia de poduri noi pe alte amplasamente.

Claudiu Cristea, activist civic

Nu cred că noul pod o să fie lipit de cel existent. Sperăm să rămână arhitectura Podului Traian.
Lazăr Valer, pensionar

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite