La Arad, grădiniţa este mai scumpă în unele cazuri decât facultatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Educaţia preşcolarilor la privat bate universităţile când vine vorba de preţ. Începutul anului şcolar a însemnat cheltuieli în plus pentru părinţii preşcolarilor. Grădiniţele de stat, în schimb, bat pasul pe loc.

Goana după cea mai bună grădiniţă i-a pus în mare dificultate pe părinţi încă de la începutul anului. La mare căutare au fost cele cu program prelungit, în vreme ce grădiniţele cu program săptămânal au pierdut teren, mai ales că sunt şi puţine. Lipsa locurilor la stat, dar şi dorinţa părinţilor cu dare de mână de a oferi odraslelor o educaţie cât mai aleasă, au făcut ca începutul noului an şcolar să crească veniturile grădiniţelor private.

„În momentul în care am deschis grădiniţa, a fost un risc pe care ni l-am asumat cu toţii, deoarece au fost investiţi circa 30.000 de euro în utilităţi şi tot ce a fost necesar”, a spus Mihaela Rudău, educatoare la o grădiniţă privată. În vreme ce în Arad facultatea ajunge să-i coste pe studenţi până la şase mii de lei anual, învăţământul preşcolar privat depăşeşte chiar şi zece mii de lei anual.

„Copiii sunt organizaţi în grupe pe criterii de vârstă şi în funcţie de particularităţile individuale ale fiecăruia. Predarea bilingvă româno-engleză este realizată având specializarea institutor-educator şi atestat de limba engleză”, a spus Mihaela Rudău. Odraslele părinţilor cu bani ajung astfel să studieze de mici, opţional, o varietate de materii: modelaj în lut, pictură pe sticlă şi carton, ornamente, colaj, dans modern, dans de societate, dans popular sau chiar karate cu un profesor japonez.

Grădiniţe fără număr


În tot acest timp, grădiniţele de stat numără sute de preşcolari, pentru care părinţii plătesc până în 140 de lei lunar. „Am început anul şcolar cu zece grupe a câte 30 de copii, dintre care opt sunt cu predare în limba română, iar două maghiare. Preţul pe care părinţii îl plătesc pentru a-şi duce copilul la noi este 138 de lei pe lună”, a spus Sofia Rusu, directoarea Grădiniţei PN18.

Cu toate acestea, după boom-ul din ultimii doi‑trei ani, clopoţelul grădiniţelor private s-a auzit mai rar astăzi, mai ales că la unele numerele de locuri au fost reduse pentru a mai diminua cheltuielile.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite