Glad Varga pune în mişcare spiritul tânăr al arădenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A renunţat la judo-ul de performanţă în favoarea educaţiei de performanţă şi este specializat în mobilizarea şi implicarea tinerilor în diverse acţiuni.

PROFIL
Născut. 25.05.1986, Arad.
Experienţă. Se ocupă de activismul de tineret de cinci ani.
Studii. Facultatea de Ştiinţele Naturii la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Familie. Necăsătorit, are o soră geamănă mai mică cu cinci minute.

S-a implicat în toate proiectele care i-au fost la îndemână, încă din perioada liceului pe care l-a absolvit la Elena Ghioba Birta. „M-am implicat în tot ceea ce se organiza şi era disponibil. Fie la dezbateri, la balul bobocilor sau alte activităţi de tineret”, explică Glad Varga, care mai spune că nu ştie de la cine a moştenit energia şi spiritul de implicare.

A făcut şi judo de performanţă timp de nouă ani, ajungând să concureze în campionatele naţionale la acest sport. „În clasa a XI-a am avut de ales între a face judo de performanţă sau a face şcoală de performanţă. Am ales să particip la olimpiada naţională de ştiinţele naturii şi de chimie, în defavoarea Campionatelor Naţionale de Judo”, spune tânărul, fără regrete. 

Mai apoi, ajuns la facultate, a fost doar o chestiune de timp până când spiritul său voluntar şi de acţiune şi-a spus cuvântul şi a devenit preşedintele Ligii Studenţilor la Universitatea Vasile Goldiş. „Şi acolo m-am implicat şi m-am zbătut pentru tot ceea ce se putea”, explică tânărul.

Naşterea Teenfest

Se implică plin de responsabilitate în tot felul de activităţi de tineret. A început acum cinci ani, când împreună cu nişte colegi care erau membrii ai Consiliului Local al Tinerilor a organizat cea mai mare confruntare dintre elevii arădeni, Teenfest. „La momentul respectiv a fost o foarte mare provocare şi nu a fost deloc uşor să conving, la 20 de ani, toţi profesorii din toate şcolile de utilitatea acestei competiţii sau să îmi menţin punctele de vedere neschimbate şi să nu cedez la părerile şi ideile lor”, mai spune Glad Varga.

A reuşit, iar acum confruntarea dintre liceele arădene este o tradiţie. Recunoaşte că nu e uşor să îi animi pe tineri, să le stârneşti interesul, pasiunea şi mândria de a reprezenta o instituţie de învăţământ, dar crede că efortul merită cu vârf şi îndesat.

„E o competiţie care se derulează pe nenumărate paliere şi care oferă şansa fiecărui elev dintr-un liceu de a se implica. Sunt competiţii de cultură generală, de muzică, de dans, sportive, întrecerea galeriilor, a mascotelor, aşa că oricine îşi poate găsi locul”,  mai explică tânărul arădean. Acesta mai adaugă că fiecare participant are cu siguranţă ceva de câştigat.

„E o competiţie care are drept principal scop socializarea dintre ei, crearea de echipe, obişnuinţa cu competiţia şi cu munca în echipă. Sunt deprinderi importante”, mai spune fostul olimpic. 

Întrebări şi răspunsuri
În afară de Teenfest, ce alte proiecte de tineret derulezi?
Sunt foarte multe. Am înfiinţat Asociaţia Educatio care are în derulare proiecte dedicate olimpicilor arădeni, păstrării tradiţiilor, dar şi proiecte ce vizează de exemplu publicarea unor cărţi de cultură generală scrise de profesori arădeni.

Cât timp dedici activismului de tineret?
Mai în glumă, mai în serios aş putea să spun că 24 de ore din 24. Pe lângă proiectele ce le avem în derulare, avem multe proiecte la care acuma lucrăm şi pentru care încercăm să obţinem  finanţări de la diverse instituţii care au astfel de linii de finanţare pentru tineret.

Ce-i place
„Îmi place să fac sport şi în principal alerg. Îmi plac călătoriile şi pot să spun că am văzut aproape toată ţara”, explică Glad Varga care adaugă pe lista sa de preferinţe jocurile de strategie şi filmele.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac persoanele care nu se ţin de cuvânt sau care nu îşi respectă promisiunile”, spune Glad Varga. În plus mai spune că e deranjat de cei ce nu spun în faţă ce nu le place şi preferă să vorbească urât pe la spate.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite