TIMP LIBER: Teatrul clasic se mută pe scena arădeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă ediţie a Festivalului de Teatru Clasic începe în această duminică, cu o piesă adusă de la Praga. Biletele au fost puse deja în vânzare la casa de bilete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, care găzduieşte manifestarea.

Arădenii se pregătesc pentru cea de-a 16-a ediţie a Festivalului de Teatru Clasic. Seria de evenimente se va deschide duminică printr-un spectacol susţinut de teatrul Karromato din Praga. La finalul serii,  lui Victor Rebengiuc îi va fi decernat un premiu pentru întreaga carieră. Piese ale autorilor clasici, români şi străini, vor fi jucate pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici” de trupe din Bucureşti, Cluj, Chişinău şi Arad.

Spectacole în fiecare seară

„Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului de Teatru Clasic de la Arad va debuta, duminică, 10 octombrie, cu un spectacol de excepţie încununat de un eveniment în premieră. Pe toată perioada festivalului vor fi jucate spectacole mari ce aduc în faţa arădenilor nume sacre ale scenei româneşti şi europene”, a declarat Laurian Oniga, directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad. Piesa de debut se intitulează „Festinul Imperial”, o operă comică pentru marionete cu muzică live inspirată după opera „Der Schauspieldirektor“ de W. A. Mozart.


Festivalul se va desfăşura în perioada 10-23 octombrie, cu reprezentaţii în fiecare seară, începând cu ora 19.00. Organizatorii au anunţat că biletele costă 60 de lei la parter şi etajul I, 40 de lei, la etajul II şi 20 de lei, la etajul III. „Ieri mai erau bilete pentru toate spectacolele, însă ele se vând foarte bine, motiv pentru care iubitorii teatrului ar trebui să se grăbească să treacă pe la casierie dacă vor să mai prindă un loc la piesa preferată”, a adăugat Laurian Oniga.

Luni, 11 octombrie, tot în cadrul festivalului, va avea loc la Palatul Cultural un spectacol realizat în colaborare cu filarmonica arădeană, intitulat „Dialoguri şi fantezii în jazz”. Evenimentul îi va aduce în faţa publicului pe Johnny Răducanu şi Ion Caramitru. „Am participat în fiecare an la festival pentru că sunt un iubitor de teatru. Dacă tot cheltuim bani pe diferite vicii, nu văd de ce nu ar merita să ne relaxăm câteva ore la o piesă de teatru. Biletele nu mi se par scumpe”, a spus Răzvan Condriuc, iubitor de teatru.

Excursie cu trenul la Bârzava


Iubitorii de drumeţii sunt invitaţi, sâmbătă, la o excursie în zona Bârzava - Casa Ungurului. Plecarea se va face din Arad cu trenul, de la ora 07:50, până la Bârzava, iar întoarcerea se va face la ora 18:52. Traseul propus este Bârzava - valea Bârzavei - creasta principală - ruinele Casei Ungurului - Valea Biniş – Bârzava. Acesta se întinde pe o lungime de 16 kilometri. Cheltuielile călătoriei se ridică la 15 lei. Întâlnirea participanţilor are loc la intrarea în staţia CFR Arad, cu 30 de minute înainte de plecarea trenului.

Vase şi case vechi ungureşti, la Muzeu


Complexul Muzeal Arad este gazda expoziţiei „Cultură tradiţională maghiară”, deschisă până pe 26 octombrie. Expoziţia valorifică piese de mobilier şi ceramică, unele vechi de 150 de ani, cu diverse inscripţii. Unele obiecte au împodobit casele ţăranilor maghiari din Adea, Pădureni, Pecica, cumpărate de muzeu la începutul secolului trecut. Vizitatorii mai pot vedea modul de viaţă al maghiarilor secolelor trecute, imprimat pe vase ceramice din centre transilvănene.

image
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite