Prima fabrică de automobile din ţară a fost construită la Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 1910, pe lângă autobuze, în Arad au început să se construiască şi autoturisme cu diferite tipuri de caroserii. În Arad au funcţionat, de-a lungul timpului, numeroase fabrici, iar o bună parte dintre ele s-au bucurat de recunoaştere internaţională.

Pasionat de istoria Aradului, Claudiu Cristea, reprezentantul Mişcării Arădene, a strâns o serie de informaţii interesante despre prima fabrică de automobile care a funcţionat în oraşul nostru. Acesta a povestit, pentru „Adevărul de Seară Arad”, cum a luat fiinţă, în anul 1908, prima fabrică de automobile din Ungaria, dar şi din România.

Înfiinţarea companiei din Arad s-a făcut în urma nevoii pentru autobuze exprimate de autorităţile arădene. Westinghouse din Le Havre, filiala franceză a concernului american cu acelaşi nume, s-a oferit să construiască o fabrică pe suprafaţa terenului pus la dispoziţie de Primăria Arad.

A început producţia

Un an mai târziu, în 1909, au fost finalizate construcţia clădirilor şi instalarea utilajelor, iar nou înfiinţata firmă Marta (Magyar Automobil Részvény Társaság Arad), sucursală a firmei mamă, şi-a început producţia. „Începând cu anul 1910, pe lângă autobuze cu sau fără etaj, camioane sau motoare pentru tracţiune feroviară, încep să se fabrice autoturisme cu diferite tipuri de caroserii, cum ar fi Dublu-Featon, Landolet, Limuzină, cu motoare în patru cilindri de 20, 30 sau 40 CP”, a explicat Claudiu Cristea, adăugând că arădenii pot fi mândri, deoarece oraşul de pe Mureş deţine, prin fabrica de automobile, un record inedit.

Autoturism folosit ca şi taxi

„Piesa de bază” a devenit un autoturism, folosit mai ales ca şi taxi în zona central-europeană. În 1936, la Arad, mai funcţiona încă un taxi Marta, iar proprietarul era mândru cu cei peste un milion de kilometri rulaţi. Până la izbucnirea Primului Război Mondial, Marta a produs peste 700 de autoturisme şi autobuze sub cele două licenţe Westinghouse şi Daimler. Odată cu acel moment, producţia civilă a făcut loc celei de război, fabrica producând până în 1918 motoare de avion. După evenimentele din 1918-1919 a luat fiinţă prima fabrică românească de vagoane şi motoare: Astra.

Clik pe poza pentru galerie foto

image
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite