Zodiacul chinezesc, în expoziţie la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia este deschisă publicului de marţi până duminică între orele 9.00-17.00
Expoziţia este deschisă publicului de marţi până duminică între orele 9.00-17.00

Timp de o săptămână Aradul este gazda celei de-a V-a ediţii a Trienalei Internaţionale de Ex-Libris. Aproximativ 167 de lucrări grafice ale celor 91 de artişti înscrişi la eveniment fac deliciul publicului arădean.

O dată la trei ani, în Arad este organizat un eveniment mai puţin cunoscut: Trienala de Ex-Libris, eveniment care-şi propune să adune la un loc artişti de pe toate continentele, mai exact, colecţionari de ex-libris-uri.

Pentru necunoscători, ex-libris-ul reprezintă un semn al proprietăţii, un logo, o ştampilă folosită în general de marii colecţionari de cărţi, care denotă cui îi apartine o anumită carte. Adesea acestea sunt imagini care spun numele colecţionarului. Graficienii şi pictorii sunt cei care au transformat acest semn într-o adevărată operă de artă pentru care se organizează expoziţii şi concursuri. Tema ediţiei din acest an a evenimentului găzduit de Complexul Muzeal Arad este zodiacul chinezesc.

167 de lucrări expuse

„Începând cu această ediţie, se urmăreşte atingerea unui obiectiv mai generos sub aspectul reprezentării, cu trimitere înspre varii domenii din care se vor identifica idei transpuse iconografic”, a declarat Adelina Stoenescu, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal Arad.

La trienală s-au înscris 91 de artişti, cu aproximativ 180 de lucrări, Aradul fiind reprezentat de artistul grafican Adrian Sandu. În urma jurizării, au fost acceptate 167 de lucrări, iar premiile au fost acordate artiştilor Vladimir Zuev din Rusia (premiul I), Kiyo Wada din Japonia (premiul II) şi Ayrat Teregulov din Rusia (premiul III). Catalogul trienalei 2010 va fi publicat la sfârşitul anului.

„Trienala reuneşte lucrări de artă din întreaga lume“.
Adelina Stoenescu, purtător de cuvânt al Complexului Muzeal Arad


Costumaţii ciudate pentru noaptea de Halloween

Foarte multe localuri din Arad organizează petreceri tematice sâmbătă noaptea, cu ocazia sărbătorii de Halloween, unde trebuie să mergi neapărat costumat pentru a intra în atmosferă. „Vom organiza o super petrecere la care doar persoanele deghizate sunt lăsate să participe. Intrarea la eveniment este gratuită şi se oferă din partea casei o sticlă de vin la fiecare masă”, a explicat Ionel Carainuc, administrator. Cei care vor să meargă la o petrecere pot să îşi închirieze costumaţia de la magazinele online. Atât copiii, cât şi părinţii îşi vor găsi cu siguranţă costumul ideal, printr-un simplu „search” pe Google. Zâne, vrăjitoare, dovlecei, spiriduşi, albinuţe, spiderman sau superman sunt doar câteva dintre costumaţiile pe care magazinele le pun la dispoziţie.

Tratament la Băile Termale

Chiar dacă temperatura din termometre a început să scadă, arădenii nu renunţă la obiceiul de a veni la Băile Termale din cartierul Gai pentru a-şi trata diverse afecţiuni. Spun că aici este cel mai bine, poate mai bine decât la Moneasa, Felix sau Herculane. Numărul celor care vin la Ştrandul Termal e tot mai mare. Apa este foarte bună şi e recomandată celor care suferă de reumatism ori afeaţiuni cardiace.

Expoziţia „Cultura tradiţională maghiară”

Astăzi, la Muzeul de Artă din Arad va fi deschisă expoziţia „Cultură tradiţională maghiară”. Arădenii pot admira obiecte tradiţionale maghiare: piese de mobilier şi ceramică din colecţia muzeului, unele dintre ele vechi de 150 de ani, datate şi cu diverse inscripţii. O parte dintre aceste obiecte au împodobit casele ţăranilor maghiari din Adea, Pădureni, Pecica, fiind achiziţionate de muzeu la începutul secolului trecut.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite