Picajul leului, de la pierderi pentru importatori, la câştig pentru exportatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întărirea euro este privită cu optimism de către exportatori, care nu exclud creşterea producţiei şi angajări. Importatorii, majoritari în România, sunt în alertă, cheltuielile acestora crescând odată cu slăbirea monedei naţionale.

Efectele creşterii cursului valutar, a scumpirii monedei unice europene, sunt dintre cele mai variate în piaţă. În vreme ce exportatorii se bucură de acest curs, importatorii sunt în alertă maximă.

„Pentru noi, un astfel de curs este mai mult decât benefic. Marea majoritate a încasărilor noastre sunt în euro, iar cheltuielile în lei. Efectul este într-adevăr unul pe termen lung, dar e unul temeinic şi multiplicator. Dacă euro se va întări în continuare, preţurile noastre vor sta pe loc în moneda europeană şi astfel vom fi competitivi pe pieţele externe. Avem şansa să ne creştem comenzile, ceea ce poate însemna inclusiv crearea de noi locuri de muncă”, a declarat Monica Fufezan, directoarea celei mai mari fabrici de confecţii din Arad, Moda SA, societate care îşi concentrează circa 80 la sută din producţie pe export.

Cealaltă faţă a monedei
Aceasta mai spune că mărirea cursului compensează pentru exportatori majorarea celorlalte taxe. Din punctul de vedere al afacerii pe care o conduce Monica Fufezan, un curs valutar ideal ar fi de 4,6-4,8 lei pentru un euro. De cealaltă parte, importatorii susţin că un euro scump, combinat cu majorarea TVA-ului şi cu prognozata scădere a consumului, le ameninţă afacerile. „Noi plătim marfa în euro, aşa că aceasta ne costă mai scump, iar banii aceştia se regăsesc în preţul produselor, care însă nu poate creşte la nesfârşit pentru că ne pierdem clienţii.

În plus, firma mea are credite în valută de 13, 14 milioane de euro aşa că variaţia cursului la această sumă are efecte foarte mari, generează pierderi”, a explicat pentru „Adevărul de Seară“, ediţie de Arad, Raul Bălănescu, unul dintre arădenii aflaţi în topul Forbes.
Acesta a mai adăugat că efectele imediate sunt doar negative. „În urma creşterii cursului şi a majorării TVA, lucrăm la o variantă de reorganizare a firmei şi, probabil cam într-o lună, vom disponibiliza circa 30 la sută din salariaţi. Nu avem alte soluţii”, a adăugat Raul Bălănescu.

Părerea specialistului
„România importă mai mult decât exportă, aşa că cei afectaţi negativ sunt mai mulţi decât cei afectaţi pozitiv. Este adevărat că există ţări care aplică acest tip de politică pentru restimularea producţiei şi a exportului, dar acestea sunt efecte pe termen lung. Actuala cotaţie e una psihologică”, a declarat Adela Cristea, profesor de Relaţii Economice Internaţionale.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite