Tobele care vestesc Crăciunul vin în fiecare an de la Săvârşin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christian Albulescu îl aşteaptă pe Moş Crăciun
Christian Albulescu îl aşteaptă pe Moş Crăciun

A devenit deja o tradiţie ca, în fiecare an, comuna să-şi cheme dubaşii la colind. Dubaşii din Săvârşin păstrează nealterat un obicei străvechi, specific Văii Mureşului: se îmbracă în şube, pantaloni şi cămăşi ţesute.

În ajun de Crăciun, tradiţiile sunt diferite de la o casă la alta. Colindatul se păstrează însă atât în judeţ, cât şi la oraş. Cei mai vechi colindători, cunoscuţi în Arad, sunt dubaşii din Săvârşin. Printre cele mai cunoscute colinde ale dubaşilor se numără „Marşul dubelor”, „Poruncea Sfânta Maria”, „Florile’s dalbe”, „Ce sară îi astă sară”.

Localnicii povestesc că tradiţia de a colinda la domeniul regal de la Săvârşin este foarte veche. „Soacra mea mi-a spus că regele şi regina mergeau pe la localnici pe acasă. Regina stătea şi se uita când mulgeau vitele, dar cel mai mult îi plăceau colindătorii”, a povestit Mircea Georgescu, un localnic.
Repertoriul colindătorilor cuprinde 50 de cântece în fiecare loc, fiecare cântec cu variantele lui. Unele sunt colinde cu tematică religioasă, altele vorbesc despre originile noastre de păstori. Dubaşii cântă colinda vânătorului, a cerbului, sau variante mioritice de la sat la sat: „Întorcu, se-ntorcu“, „Dantorcu, se-ntorcu“, Colinda junelui, a fetei din casă sau a gazdei.

În aşteptarea Moşului
Copiii sunt cei mai fericiţi în această zi. Christian Albulescu, de doi ani şi şapte luni, a aşteptat cu nerăbdare această zi. Are şi brad, dar cel mai drag îi este de ornamentul de Crăciun cu lumânări. Tatăl băiatului, Adrian Albulescu, spune că fiul lui adoră ca de Crăciun mesele să fie împodobite cu ornamente din crengi de brad, lumânări şi îngeraşi. „Anul acesta se poartă ornamentele de măsuţă. Brazii au şi ei rolul lor, dar acestea sunt mai adorate de fiul meu”, a explicat Adrian Albulescu.

„Vrăjile” bune de Crăciun
Pe lângă colindat, multe obiceiuri practicate în această zi sunt legate de atragerea binelui asupra gospodăriilor. În unele sate, cel mai în vârstă membru al familiei trebuie să arunce în faţa colindătorilor boabe de grâu şi de porumb. Bătrânii spun că, dacă boabele peste care au trecut colindătorii vor fi date găinilor, acestea vor fi spornice la ouat. Ei cred că vor avea o recoltă foarte bună în anul următor dacă vor amesteca sămânţa pe care o vor pune în brazdă cu boabele folosite în ajun la primirea colindătorilor.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite