Constantin Nădăban a moștenit de la tatăl său pasiunea pentru porumbei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Nădăban
Constantin Nădăban

Pasiunea şi dragostea pentru porumbei i-a adus arădeanului cele mai râvnite titluri de către columbofilii din România.

PROFIL
Născut. 3 septembrie, 1961
Studii. Facultatea de Ecologie şi Protecţie a Mediului
Experienţă. De 35 de ani este columbofil de performanţă

Cu cinci titluri de campion naţional absolut al acestui sport, Constantin Nădăban este un maestru în domeniu. Dragostea pentru porumbei i-a fost insuflată de tatăl său. De aici până la a face performanţă în acest sport a fost doar un singur pas, mai ales că rasa cu care a concurat şi a câştigat numeroase trofee a fost şi este considerată în continuare perla raselor româneşti de zbor.

Rasă românească

„Pasiunea pentru porumbei am moştenit-o de la tatăl meu. El s-a ocupat în exclusivitate de porumbei şi de găini de rasă la care a şi fost campion. Faptul că în acea vreme nu exista Internet mi-a îndreptat atenţia spre această pasiune”, mărturiseşte maestrul columbofil.Creşte ciungi de Ploieşti de mai bine de 35 de ani. Nu şi-a propus niciodată să scoată bani din pasiunea lui, deoarece valoarea lor e inestimabilă. „În orice trebuie să existe un punct de plecare. Am avut norocul să cresc alături de un ploieştean. Tatăl meu creştea porumbei zburători, dar nu din această rasă. Aşa am ajuns să achiziţionez primii ciungi de Ploieşti, rasă de care mă ocup şi în prezent”, a spus Constantin.

Recorduri de zbor


Dorind să facă mai mult decât să fie un simplu crescător, în 1984 începe să achiziţioneze ciungii direct dintr-o crescătorie din Ploieşti. „Am încercat să înţeleg principiile şi caracteristicile rasei. E o rasă creată în exclusivitate de români înainte de Primul Război Mondial care a reuşit să concureze cu cei mai buni zburători din Europa. Faţă de alte rase de zburători, aceasta se cunoaşte în aer printr-o bătaie de aripi improprie”, a spus maestrul columbofil. Pentru a obţine performanţă, Constantin Nădăban şi-a dedicat timpul şi energia pasiunii sale, obţinând în anii 1988, 1995, 2006, 2007 şi 2008 titlul de campion naţional absolut.

„Dacă într-adevăr îţi doreşti performanţă şi rezultate maxime, trebuie să-ţi dedici aproape tot timpul pentru a înţelege şi a aprecia valoarea ciungilor de Ploieşti. Trebuie îndeplinite mai multe calităţi pentru a ajunge în vârf”, a povestit Nădăban.

În prezent are 90 de ciungi de Ploieşti cu care lucrează şi pentru care îşi dedică tot timpul liber pentru a continua performanţa care i-a adus recorduri naţionale de zbor înalt şi de durată. „Fiecare exemplar are personalitate proprie. Unii sunt emotivi, iar pe aceştia nu te prea poţi baza pe ei la concursuri”, explică maestrul columbofil.

Întrebări şi răspunsuri

De ce ai nevoie pentru a reuşi în acest sport?

Disciplina şi perseverenţa sunt două calităţi pe care un columbofil trebuie să le îndeplinească. Pe lângă acestea mai e nevoie şi de ştiinţă.

E o pasiune costisitoare?

Nu neapărat. Un porumbel mănâncă circa 25 de grame de boabe zilnic. Întreţinerea sănătăţii lor costă mai mult.

În afară de performanţă, ce-ţi mai oferă acest sport?

În ceea ce mă priveşte, îmi oferă liniştea interioară de care am nevoie. Aşa ajungi să te împaci cu cerul când le priveşti zborul.

Ce-i place
Îmi place tot ce se întreprinde în legătură cu protejarea mediului.

Ce nu-i place
Nu-mi place că banul ne dezumanizează pe toţi. Fuga asta după bani îi face pe oameni să se îndepărteze de natură.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite