Diana Maria Bran este expertă în chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Maria Bran
Diana Maria Bran

Selectată în lotul lărgit al ţării, tânăra îşi urmează visul de a reprezenta România la olimpiada internaţională de chimie din Japonia.

PROFIL
Născută. 30 ianuarie 1993 Arad.
Experienţă. Participă la concursuri de profil mdin clasa a VII-a.
Studii. Elevă în calasa a X-a la Colegiul Naţional Moise Nicoară.

Întotdeauna a fost o elevă silitoare, dar întâlnirea cu chimia în anii de gimnaziu a fost cea care i-a schimbat viaţa şi care i-a deschis drumul pe care vrea să îl urmeze în viitor. „A fost un fel de dragoste la prima vedere, dacă se poate spune acest lucru despre chimie”, mărturiseşte cu modestie Diana Bran. De la primul contact cu materia, Diana a ştiut că este ceea ce îşi doreşte şi aşa a început aventura sa în lumea paharelor Berzelius şi a tabelului lui Mendeleev.

Premiantă din clasa a VIII-a
La prima sa participare la un concurs şcolar de profil, în clasa a VIII-a, Diana a obţinut şi primul său premiu, respectiv premiul I la faza naţională. „Am muncit mult pentru acel concurs şi câştigarea premiului I a fost o experienţă extraordinară”, povesteşte eleva.
Aceasta mai spune că în reuşita sa o contribuţie importantă au avut-o şi profesorii de la şcoală care au susţinut-o şi au sprijinit-o.
În anul următor, în clasa a IX-a, a obţinut o menţiune la olimpiada naţională de profil, ceea ce i-a asigurat participarea la un concurs de chimie în Coreea de Sud. „Trebuie să mărturisesc că a fost o experienţă unică din toate punctele de vedere. Am întâlnit oameni noi, locuri noi, o altă mentalitate şi alte stiluri de viaţă”, îşi rezumă experienţa din Coreea Diana Bran. Recunoaşte însă şi efortul depus pentru obţinerea unei astfel de performanţe.

Pregătirea pentru Japonia
„În general, înainte de astfel de competiţii mă concentrez doar pe chimie. Muncesc în fiecare zi câteva ore sub îndrumarea profesoarei mele Adela Avram şi mai apoi fac studiu individual”, povesteşte tânăra olimpică. În vacanţa de iarnă a acestui an, Diana Maria Bran a participat la faza naţională a olimpiadei de chimie de la Piteşti. „Am obţinut acolo o menţiune specială la concursul propriu-zis şi astfel am fost selectată în lotul lărgit al României de chimie”, spune tânăra.
Lotul lărgit are 20 de membrii, iar Diana Maria a plecat chiar ieri la Bucureşti, unde timp de trei săptămâni, toţi elevii din acest lot urmează cursuri speciale de pregătire.
„Este ca un fel de cantonament pentru noi. Trebuie să recunosc că zilele trecute am avut emoţii, acum însă mă simt ceva mai bine şi abia aştept să vedem cum vor decurge pregătirile”, a mai spus tânăra.
După cele trei săptămâni de pregătire, cei 20 de elevi ai lotului lărgit vor mai susţine nişte teste, iar patru dintre ei vor fi aleşi să reprezinte România la Olimpiada Internaţională de Chimie, care va avea loc la finele lunii iunie, în Japonia.

Întrebări şi răspunsuri

Ce ar însemna pentru tine calificarea la olimpiada internaţională din Japonia?
Este ceva ce îmi doresc extrem de mult. Ar fi pentru mine o foarte mare satisfacţie şi bucurie şi sper din tot sufletul că voi reuşi. Muncesc deja de mai bine de o lună pentru asta.

Unde te vezi în viitor, ce anume vrei să faci?
Îmi doresc foarte mult să fac biochimie sau să ajung să lucrez şi să performez în cercetare. Mă pregătesc de pe acum pentru că vreau să îmi continui studiile la Cambridge, în Anglia. Acolo vreau să urmez facultatea pentru condiţiile de acolo tocmai pe partea de cercetare şi de laborator.

Ce-i place
„Îmi place jocul de bridge şi să merg la cinema. Trebuie să recunosc că îmi place foarte tare Avatar-ul”, spune zâmbind tânăra eleva. Aceasta a mai adăugat că îi mai place sportul şi dansul, dar nu a mai apucat să meargă de mult la  cursurile de dans.

Ce nu-i place
„Mă deranjează foarte mult incultura ce o întâlnesc uneori pe stradă. Dar nu la modul general, ci aceea care îi face pe unii să arunce coji de seminţe pe stradă, hârtii şi PET-uri”, a răspuns olimpica arădeană.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite