Scumpirea căldurii cu aproape 50 de procente: şoc pentru arădeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiile de locatari din Arad sunt îngrozite de facturile de întreţinere care vor trebui achitate în următorul sezon rece. Legea îi păsuieşte pe restanţieri pentru 12 luni, dar îi discriminează pe arădenii care îşi achită lunar dările pentru utilităţi.

Spectrul cheltuielilor majorate cu aproape 50 de procente pentru iarna care va veni dă bătăi de cap asociaţiilor de locatari şi Uniunii Locale a Asociaţilor de Locatari Arad (ULALA). Administratorii şi reprezentanţii ULALA se tem că odată cu mărirea preţurilor, dar şi cu anunţatele măsuri de austeritate, numărul restanţierilor la plata cheltuielilor comune va creşte.

Încurajează restanţierii


Conform unui proiect de lege trecut de Camera Deputaţilor, proprietarii sau chiriaşii care îşi achită datoriile, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prevederii, vor fi scutiţi de penalităţi. În vreme ce consumatorii cu probleme se bucură de amânarea plăţii, ULALA este de părere că prevederile legii încurajează neplata. „Prin această lege se încurajează restanţierii şi sunt discriminaţi cei care nu plătesc în favoarea celor care plătesc. Ne întrebăm cum se împacă această lege cu cea a asociaţiilor de proprietari, unde spune că după 90 de zile, datoriile se pot recupera prin instanţă”, a declarat Vasile Arion, vicepreşedinte ULAL Arad.

De cealaltă parte, restanţierii cred că orice formă de ajutor e binevenită. „Am restanţe de circa 300 de lei din iarnă. Mi-e greu şi aşa să plătesc, darămite cu penalizări”, spune Margareta Pop, o pensionară văduvă din Arad.

ULALA acuză şi lipsa de transparenţă

„Iniţiatorii acestei legi nu s-au consultat cu experţii noştri. Această lege îi discriminează în fapt pe cei care plătesc la timp”, explică şi Dorina Lupşe, preşedinte al ULALA. Aceasta mai spune că administratorii de bloc sunt speriaţi de imposibilitatea de a aduna cheltuielile în iarna care vine. „La noi de exemplu, gigacaloria se va majora cu circa 43%. Asta înseamnă facturi de întreţinere mai mari cu cel puţin 50% la iarnă. La un apartament cu două camere se va ajunge la peste 500 de lei, o sumă enormă pentru mulţi oameni”, explică Lupşe, care adaugă că şi aşa va fi greu, fără încurajarea celor care nu plătesc.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite