Bureţii de pe Mureş le ţin de foame pensionarilor crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micălăcenii ieşiţi la cules spun că ciupercile de după ploaie le mai taie din cheltuieli. Avertizările doctorilor în legătură cu riscul de intoxicare nu-i opresc pe culegătorii de meniuri naturale.

De dimineaţă, malul Mureşului a fost asaltat de pensionari şi bugetari cărora scăderea pensiilor cu 15 la sută, dar şi a lefurilor cu 25 la sută nu le mai oferă nicio şansă de supravieţuire. Ciupercile apărute în urma ploilor din ultima perioadă i-au făcut pe toţi să iasă la cules. Oamenii s-au înarmat până în dinţi cu „pungi de un leu”, mai ales că recolta a fost pe măsură.
Pentru Ilinca Avram, o pensionară de 63 de ani, bureţii pe care îi culege ori de câte ori are ocazia reprezintă mai mult decât o simplă masă. Cu o pensie de 630 de lei, bătrâna caută alternative ca să reziste de la o lună la alta.

Bureţi comestibili cu risc
„Culegem pentru că vin mai marii noştrii politicieni care au grijă de noi şi trebuie să le dăm să mănânce. Mă înţelegeţi ce vreau să spun. Ce să facem cu pensiile acestea din care mai şi vor să taie, că doar avem prea mult. Am ajuns să culegem ciperci de foame, că de vândut unde să le vindem, cine le cumpără?”, s-a plâns femeia.Deşi ştie că există riscul de a se îmbolnăvi, ciupercarii spun că preferă să-şi asume acest risc decât să moară de foame.
„Sunt bureţi comestibili. Ne-am cam format ochiul pentru ei, de aceea până acum nu am prea avut probleme. Dar nu se ştie niciodată”, a spus Codruţ Ciuca, de 47 de ani, ciupercar.
Pe de cealaltă parte, medicii îi avertizează pe culegători că se expun riscului intoxicaţiei.
„După ploi există riscul ca unele ciuperci să păstreze aspectul unora comestibile, dar prin schimburi de spori pe fond de umezeală excesivă să devină otrăvitoare. Metodele de recunoaştere a ciupercilor otrăvitoare, inclusiv cu obiecte de argint, sunt total nesigure”, a explicat doctorul Gabriela Ţârle, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
„Ciupercăria ambulantă” de pe lângă Mureş funcţionează însă la randament maxim, mai ales că şi numărul culegătorilor a crescut.
„Sunt mai bune decât carnea de pui. Taică, înainte culegeam şi câte un sac mare pe zi şi mai şi vindeam la vecini că nu aveam ce face cu atât. Se găsesc şi acum, dar s-au înmulţit în schimb căutătorii”, a spus Petre Mladin.

Cazuri grave de intoxicaţii
Unul dintre cele mai grave cazuri de intoxicaţii cu ciuperci s-a înregistrat în urmă cu doi ani. Mai mulţi localnici din zona Sebiş, Pâncota şi Buteni au ajuns la Spitalul Judeţean Arad în stare foarte gravă. Sătenii au adunat ciupercile din pădure aşa cum fac de ani de zile, dar se pare că de data aceasta ciupercile au fost otrăvitoare şi au afectat 18 localnici dintre care opt copii. Unii dintre pacienţii de atunci au stat internaţi chiar şi în secţia de reanimare.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite