Bogdan Ţigan, tânărul care crede în pictura făcută cu suflet și emoție

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pictorul arădean nu este de acord cu arta care şochează, dar crede cu tărie în arta făcută cu suflet şi emoţie.

PROFIL
Născut: 3 septembrie 1985, Arad
Studii: Arte Vizuale Oradea
Experienţă: Pictează din clasa a XII-a
Familie: Necăsătorit

A crescut în această lume, a artei, a culorii şi a frumosului, tatăl său fiind colecţionar de artă, aşa că a avut contact cu ea de când se ştie şi recunoaşte că de acolo îi vine şi microbul. Cu toate acestea, a încercat penelul abia în clasa a XII-a la modul serios.

„M-am trezit că am de ales între teatru şi pictură. Dat fiind că la teatru depinzi totuşi de un program, de colegi, de regizor, am ales pictura”, explică Bogdan Ţigan. Acesta mai spune că unul dintre principalele criterii luate în calcul a fost tocmai libertatea pe care ţi-o conferă o astfel de ocupaţie.



A urmat şi cursurile Şcolii Populare de Artă din Arad vreme de doi ani de zile, timp în care a studiat intens şi a început să înţeleagă mai exact despre ce e vorba în această ocupaţie. Şi cu teatrul a cochetat, fiind membru al trupei de actori amatori condusă de Ioan Peter, unul dintre oamenii care şi-au pus o amprentă serioasă asupra sa.

image



Pictura în ulei

A făcut în timp şi grafică, şi pastel, dar preferata sa rămâne pictura în ulei. Cât priveşte stilul, spune că nu e cantonat într-o singură direcţie. „Am artişti preferaţi din toate curentele. Îmi plac cei ce reuşesc să transmită o emoţie, cei care pictează cu sufletul. Nu apreciez neapărat operele corecte ci cele cu trăire”, explică tânărul pictor arădean. Peste cinci ani de zile se vede făcând acelaşi lucru.

„Vreau să călătoresc, să muncesc şi peste hotare, dar nu ţin neapărat să mă stabilesc în altă ţară. Îmi doresc experienţe temporare de acest gen”, mai spune tânărul. Traseul ideal al unei astfel de călătorii trebuie să cuprindă neapărat în viziunea lui Bogdan Ţigan Parisul, Barcelona, Los Angeles-ul, New York-ul şi Alaska.

image



Întrebări şi răspunsuri

De unde îşi procuri materialele?
Sunt nevoit să merg până la Timişoara după culori pentru că în Arad nu prea se găsesc. Nici scena artistică locală nu e foarte ofertantă.

Cât timp aloci zilnic picturii şi unde creezi?
Am acasă amenajat un atelier. Acolo am tot ceea ce îmi trebuie. Lucrez cam patru, cinci ore pe zi, în funcţie de inspiraţie. De obicei îmi creionez în cărbune ideile şi mai apoi trec la umplerea cu culoare efectivă. 

Ce pictori preferaţi ai?
E greu de răspuns, pentru că îmi plac mulţi. Picasso, Matisse, Van Gogh, Renoir, Monet, Andy Warhol, Francis, Kiefer şi mulţi alţii.

image

Vezi lucrările pictorului arădean

http://bogdan-tzigan.ultrabook.com

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite