PORTRET: Bogdan Boca visează să schimbe faţa oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul se pregăteşte pentru o carieră în arhitectură. Este proaspătul câştigător al unui premiu la concursul internaţional Sigismund Toduţa.

PROFIL
Născut. 19 februarie 1993 Arad
Educaţie. Elev în clasa a IX-a, specializarea arhitectură
Experienţă. desenează de când se ştie

A ajuns să urmeze această specializare oarecum din întâmplare. „Am un prieten care mi-a povestit că există o astfel de specializare încă din liceu şi mi s-a părut o chestie foarte interesantă. În plus, chiar cred că e o specializare de viitor, în care te poţi manifesta fără prea multe restricţii”, povesteşte tânărul arădean.

Este talentat la desen, aşa că nici admiterea,  nici cursurile nu au fost o problemă pentru el. „Întotdeauna am desenat. Chiar dacă nu am făcut cursuri speciale, a fost ceva mai mult decât un hobby pentru mine”, explică viitorul architect. A fost sprijinit în această decizie şi de mama sa care l-a încurajat mereu.

Vrea propriul cabinet


Întrebat de planurile de viitor, tânărul licean visează frumos. „Fără îndoială, vreau să urmez o carieră în domeniu. Deocamdată, cochetez cu ideea de a da admitere fie la Cluj, fie la Timişoara la facultatea de profil. Ştiu că nu e uşor, dar asta este ceea ce îmi doresc”. Singurul lucru pe care l-a decis deja este că vrea să devină un arhitect de succes.

E tentat să încerce una dintre cele mai grele specializări ale meseriei, cea de urbanist. „Din acest punct de vedere sunt de părere că arhitecţii madrileni au rezolvat extrem de bine problema urbanismului în acest oraş. Îmi mai plac foarte mult satele germanice cu aceeaşi arhitectură unitară şi ordonată, de zeci de ani”, susţine tânărul licean.  Până va ajunge să se specializeze în urbanism, Bogdan Boca se bucură de orele de desen proiectiv, care îi plac cel mai mult, dar şi de cele de desen şi de pictură pe care le face la şcoală. O altă îndeletnicire care îi place este machetarea. „E foarte frumos când ceea ce ai desenat prinde formă, se dezvoltă în spaţiu şi este inteligibil pentru oricine”, explică viitorul arhitect.

Un astfel de proiect i-a şi adus de altfel premiul II la concursul internaţional Sigismund Toduţa, la secţiunea de arhitectură, în urmă cu câteva săptămâni.
Pe lângă pasiunea pentru desen şi pentru clădiri, tânărul arădean se pricepe şi la fizică. „Am avut mai multe proiecte la această materie. Am mai participat la un proiect internaţional de trei săptămâni, Globe at Night, care a presupus observarea constelaţiei Orion în tot acest interval”, povesteşte Bogdan.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt artiştii tăi preferaţi?
Îmi plac foarte mult Da Vinci şi Michelangelo, în toate ipostazele lor. Îmi place la nebunie cupola Capelei  Sixtine din Roma. Îmi mai place mult arhitectul spaniol  Santiago Calatrava. Ca şi pictori îmi plac Picasso sau Van Gogh.

La ce alte competiţii ai mai participat cu proiectele tale?
Am participat nu de mult cu o lucrare de a mea  la o expoziţie internaţională  organizată în Macedonia. O altă participare a fost la concursul de arhitectură Strada Mare. Toate aceste exerciţii sunt benefice din toate punctele de vedere. aşa că nu ezit niciodată să-mi înscriu lucrările.

Ce-i place
„Îmi place sportul în general şi să merg cu bicicleta în mod special”, explică  Bogdan Boca. Viitorul arhitect se mai declară un fan al drumeţiilor şi excursiilor de orice fel, care îl relaxează şi îl bucură..

Ce nu-i place
„Mă deranjează foarte mult neseriozitatea oamenilor. La fel de tare îmi displace comportamentul necivilizat al unora dintre compatrioţii noştri, şi aici în ţară şi în străinătate”, spune Bogdan Boca.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite