„Excomunicaţii” se întorc la cele sfinte: scandalul de la Biserica Roșie a luat sfârșit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul în care a fost implicat preotul Bisericii Roşii, Tothpal Bela, a luat sfârşit. Noul paroh şi-a început activitatea. Biserica Lutherană, Biserica Roşie, aşa cum este cunoscută de arădeni, îşi deschide astăzi porţile pentru cei 63 de enoriaşi.

După luni întregi de scandaluri în care enoriaşii Bisericii Evanghelice Lutherane din Arad au fost separaţi de fostul preot Tothpal Bela, pe motiv că aceştia au depus plângeri la Tribunalul Arad împotriva sa după ce şi-a însuşit bunurile bisericii, lucrurile intră pe un făgaş normal.

Preotul înlocuitor, Istvan Iacob, numit de Episcopia Evanghelică Luterană, a intrat oficial în funcţie, iar oficiul parohial al Bisericii Roşii a fost predat. „În primul rând, motivul demiterii fostului preot Tothpal Bela s-a făcut deoarece el ar fi dorit să transforme parohia Arad într-o societate religioasă autonomă, iar acest lucru nu se poate”, a spus Atilla Feher prim-consilier al Episcopiei Luterane.

Lacăt pe uşa bisericii
Pentru a intra în normalitate, au fost inventariate toate bunurile oficiului parohial. Lăcaşul de cult, în schimb, are în continuare lacătul pe uşă, după ce la inventarierea bunurilor nu a fost găsită cheia de la biserică. „Într-adevăr, cheia nu a fost găsită la faţa locului. Fostul preot susţine că aceasta este la enoriaşi. E o chestiune de câteva zile până cheia va intra în posesia noului preot”, a declarat în această dimineaţăm pentru „Adevărul de Seară Arad“, Mihai Paşca, avocat Episcopiei Luterane.

image

Noul preot are acum o misiune de îndeplinit: să rezolve divergenţele. „Reconcilierea a şi început într-un fel. Am avut discuţii cu ambele părţi şi încercăm să-i împăcăm pe cale paşnică”, a spus Istvan Iacob, noul preot al bisericii. În ceea ce îl priveşte pe Tothpal Bela, acesta nu a putut fi contactat telefonic, fiind plecat din localitate. „Noi nu dorim sa comentăm aceste acuzaţii, sunt organe abilitate care trebuie să se pronunţe. Avem procese în instanţă care să soluţioneze diferendul dintre Tothpal Bela şi Episcopie”, a spus avocatul preotului, Lucian Dichiş.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite