Răzvan Lala iubeşte să fie barman şi a învăţat singur secretele acestei meserii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Lala
Răzvan Lala

Tânărul arădean regretă că nu a avut şansa celor mai tineri decât el de a lucra alături de maeştrii pultului, dar se bucură că a reuşit să înveţe singur secretele meseriei.

PROFIL
Născut. 1 iulie 1979, Arad
Experienţă. Lucrează ca barman de 11 ani
Studii. Exquisite Bar Solution, cursuri de perfecţionare
Familie. Necăsătorit

Răzvan s-a angajat iniţial ca barman acum 11 ani,  în prima vacanţă de vară din facultate şi nu a mai părăsit pultul. „Iniţial am luat-o ca pe o slujbă temporară, de vară. M-am angajat în prima vacanţă de student la un club în vogă la vremea respectivă şi am crezut că asta va fi, dar mi-a plăcut şi astfel am rămas”, povesteşte Răzvan Lala.
De atunci au trecut 11 ani, despre care Răzvan spune că au fost ani foarte frumoşi, chiar dacă nu întotdeauna foarte uşori. „Nu e o meserie uşoară. Are părţile ei frumoase, dar şi părţile sale mai complicate, ca la orice altceva”, povesteşte tânărul arădean. A lucrat de-a lungul timpului în foarte multe cluburi, discoteci sau baruri, iar vreme de trei ani a trăit şi experienţa americană, pe care o va relua în curând. „Fiecare locaţie diferă, iar solicitările în munca mea sunt diferite. Una e să munceşti la o cafenea, alta în club şi cu totul alta într-un bar de noapte. Cerinţele sunt altele, clienţii sunt alţii”, spune barmanul arădean.

Cu omul e cel mai greu
Despre  meseria de barman spune că una dintre cele mai mari provocări e munca cu omul. „Ai de a face cu tot felul de oameni, în circumstanţe uneori ciudate, în care cantitatea de alcool consumată este uneori în exces şi trebuie să te descurci. Acest lucru îl înveţi în timp şi nu te pregăteşte nimeni”,  mai explică Răzvan Lala. Arădeanul recunoaşte că nici programul de lucru nu este unul tocmai comod, dar spune că în timp şi cu acesta te obişnuieşti.  „În plus, e o meserie care se fură. Nu se învaţă”, mai adaugă acesta.Tânărul povesteşte că şansa sa din acest punct de vedere a fost un barman din Bucureşti, alături de care a muncit câteva weekenduri şi de la care a mai furat din tainele meseriei. „El ne-a dat aripi şi noi am învăţat să zburăm”, rezumă Răzvan, în câteva cuvinte, experienţa de atunci.
Răzvan Lala spune că, din păcate, puţini dintre români ştiu exact ce beau şi ce preferinţe au. „Mulţi dintre clienţi doar încearcă de curiozitate un cocteil. Alţii beau doar ca să bea sau ca să fie în trend. Puţini sunt cei care ştiu cu adevărat să bea”, mai povesteşte tânărul barman.  Adevărata provocare din acest punct de vedere este atunci când un client vine la el şi îi solicită cel mai bun cocteil. „E o chestiune foarte dificilă pentru că gusturile nu se discută. Eu pot să spun care e cel ami bun după gustul meu. Asta nu înseamnă însă, că şi celuilalt îi place”, concluzionează Răzvan.

Întrebări şi răspunsuri

Ai lucrat şi în Statele Unite ale Americii (SUA) şi te pregăteşti să pleci din nou. Care e diferenţa între România şi SUA din punct de vedere al meseriei tale?
Din păcate la noi, meseria de barman e prost înţeleasă. Oamenii cred că dacă eşti de partea cealaltă a pultului, îţi sunt superiori. Ori nu întotdeauna e aşa şi dincolo nu se întâmplă asta. Eu, de exemplu, am 18 ani de şcoală şi studii postuniversitare. Fac jobul acesta de plăcere.

Pentru o doamnă sau domnişoară de exemplu, ce cocteil sau băutură ai recomanda?
Evit să fac astfel de recomandări pentru că fiecare are gusturile sale în materie de băuturi. În plus, dacă o femeie preferă să bea bere, nu văd de ce trebuie judecată. Să bea bere, nu e nicio problemă. Sau dacă îi place un pahar de vin, să bea un pahar de vin.

Ce-i place
„Îmi plac la nebunie sporturile extreme”, mărturiseşte tânărul arădean. Răzvan Lala mai adaugă că este şi instructor internaţional de scafandri, aşa că e firesc să iubească acest tip de provocări.

Ce nu-i place
„Nu îmi place un om pisălog, care nu are respect şi care te tratează de sus”, spune fără să ezite Răzvan Lala şi adaugă că acestea sunt singurele lucruri care îl deranjează.d

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite