Nemții au propus parcări şi clădiri în locul Pieţei Avram Iancu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arădenii susţin păstrarea parcului pentru că merg des la plimbare în Piaţa Avram Iancu
Arădenii susţin păstrarea parcului pentru că merg des la plimbare în Piaţa Avram Iancu

Experţii nemţi au spus că aşa vom scăpa de aglomeraţia din centru. Arădenii care cunosc istoria oraşului dezaprobă o astfel de investiţie care ar aglomera o zonă de promenadă.

Arădenii sunt împotriva oricărui proiect de investiţii care ar presupune ca în Piaţa Avram Iancu, să fie ridicată o clădire. Cei mai nemulţumiţi de acest lucru sunt pensionarii, care petrec ore bune pe băncile din parc. Ei spun că întreaga zonă are o istorie şi că este păcat ca aceasta să se piardă. „Nu putem fi de acord cu schimbarea propusă pentru această zonă. Este un parc pe care-l apreciem mult”, spune Laurenţiu Dutu, economist.

Modificările din Piaţa Avram Iancu au fost propuse de către specialiştii germani, care au finalizat studiul de trafic. Ei au venit cu  mai multe soluţii, unele chiar extreme. Una dintre aceste propuneri este şi aceea ca în locul Pieţei Avram Iancu să fie ridicată o clădire, care să aibă parcări subterane, pe mai multe niveluri, dar şi cafenele şi locuri destinate timpului liber, în care unii comercianţi să dezvolte o afacere.

Fără maşini în pieţe

De asemenea, s-a propus ca în Piaţa Avram Iancu, Piaţa Catedralei, Parcul Reconcilierii şi pe străzile care fac legătura între ele să fie eliminată în totalitate circulaţia maşinilor. ,,Tot la propunerea noastră, în Ulm, un oraş german asemănător cu Aradul pe probleme de traffic, s-a construit o astfel de clădire ultramodernă. S-a dovedit a fi un mare succes”, spune Manfred Brenner, preşedintele firmei care a realizat studiul. Pentru toate modificările prezentate în studiu şi care se vor realiza până în anul 2025 este nevoie de aproximativ 110 milioane euro.

„Nu cred că pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea unui municipiu ar fi o sumă foarte mare, deoarece investiţiile se întind pe cei 15 ani”, spune primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Pentru parcările subterane propuse ca soluţie în municipiu va fi nevoie de 79,8 milioane de euro. Manfred Brenner mai spune că dacă nu se va interveni, în anul 2025 nu se va mai putea circula în  municipiul Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite