Aradul este pe locul patru pe ţară la investiţii datorită infrastructurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile străine vin în judeţ datorită infrastructurii, dar şi atragerii fondurilor UE. Cei 19 investitori străini care şi-au deschis afaceri în Arad, precum şi companiile stabilite deja de câţiva ani, au creat mii de locuri de muncă pentru localnici.

Cu toate că suntem încă în plină criză financiară, iar multe dintre societăţile comerciale din oraş sunt blocate şi continuă să facă restructurări şi tot mai puţine companii străine au ales să vină în România, Aradul ocupă un loc bun în clasamentul investiţiilor. Judeţul nostru s-a clasat pe locul al patrulea pe ţară, într-un top al judeţelor, în ceea ce priveşte numărul de investiţii străine atrase încă din prima lună a anului.

Dacă pe primul loc în top se află Bucureştiul cu 139 de companii străine, specialiştii spun că investitorii europeni au ales capitala nu atât datorită faptului că acolo s-ar derula cele mai bune afaceri, cât datorită apropierii de principalele instituţii comerciale şi fiscale. În topul judeţelor, pe primul loc s-a clasat Ilfovul cu 30 de noi investiţii, urmat de judeţul Timiş, unde 28 de investitori au pus bazele unei afaceri.

Ultima treaptă a podiumului este ocupată de Cluj, un alt judeţ puternic din punct de vedere financiar, cu 23 de investitori. Aradul şi Bihorul se află, la egalitate, pe locul patru, cu 19 companii din străinătate atrase. Hunedoara şi Caraş-Severin, celelalte două judeţe din Regiunea de Vest, au reuşit să atragă doar patru investitori.

Industria aduce bani

„De remarcat că în timp ce Aradul ţine pasul cu principalele zone dezvoltate din punct de vedere economic, Constanţa, spre exemplu, judeţ aflat la malul mării, fapt care ar fi trebuit să-i creeze un avantaj în faţa competitorilor, se află undeva în coada clasamentului, cu doar şapte companii înregistrate”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. Speciliştii în domeniu consideră că din cauza crizei, investiţiile au fost concentrate în judeţele cele mai mari şi mai dezvoltate, tendinţă care a apărut şi înainte, dar care s-a accentuat în ultimii ani.

„Este limpede că zona industriei atrage în continuare investiţii, cel puţin ca şi pondere, urmată de construcţii şi cablaje”, a declarat Costantin Avramescu, analist economic. La rândul său, Nicolae Ioţcu, pre­şedintele Consiliului Judeţean, spune că Aradul este atractiv pentru investitori ca urmare a faptului că autorităţile locale şi judeţene au ştiut să profite de fondurile europene oferite României.

„Dezvoltarea judeţului se face cu ajutorul finanţărilor europene. Noi, ca organism administrativ jude­ţean am atras fonduri importante pe diferite domenii cum ar fi gestionarea deşeurilor, alimentarea cu apă şi canalizare, investiţii în infrastructura rutieră. De asemenea, contribuim, prin cofinanţare, la pro­iectele administraţiilor locale. Fără a oferi o infrastructură rutieră şi edilitară adecvată, investitorii vor ocoli judeţul Arad”, a spus Nicolae Ioţcu.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite