Florile se ofilesc în aşteptarea unei soluţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii de TIR sunt blocaţi de patru zile în vămile arădene, iar rezultatul probelor se lasă aşteptat. Autorităţile susţin că nu pot lăsa automarfarele să plece până nu primesc buletinele de analiză. Afaceriştii pierd sume enorme.

Fiecare minut care a trecut de sâmbâtă până astăzi înseamnă pagube de zeci de mii de euro pentru firmele de transport care aveau de onorat comenzi către marile lanţuri de magazine din ţară. Orhideele, daliile şi alte soiuri de flori aduse din Olanda se ofilesc de la o zi la alta în aşteptarea unui răspuns din partea Laboratorului Central Fito-Sanitar. Asta după ce, în urma controalelor, probele luate de inspectorii sanitari au fost trimise la Bucureşti pentru a se stabili dacă este adevărat zvonul privind bacteria ce poate fi transmisă din florile olandezilor la plantele româneşti.

Nu s-au ţinut de cuvânt

Deşi, prezent la Timişoara, Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără a susţinut luni că rezultatele probelor vor sosi în data de 20 septembrie, adică ieri, se pare că lucrurile nu stau tocmai aşa. „Aşteptăm răspunsul buletinelor de analiză de la Laboratorul Central Fito-Sanitar din Bucureşti. Vă daţi seama că acolo au fost trimise toate probele luate din întreaga ţară. Este normal ca analiza lor să se desfăşoare cu dificultate, având în vedere volumul de muncă. Aşteptăm în continuare ca ele să sosească, pentru a putea stabili dacă zvonul privind existenţa bacteriei se confirmă sau nu”, a declarat Monica Nadiu, şef al Direcţiei Agricole Arad.

Deşi se pare că mai este vorba doar de câteva ore, aşteptarea pare mai lungă ca niciodată pentru şoferii transporturilor de flori blocate încă de sâmbătă noaptea în vămile arădene. Este vorba despre cinci automarfare care au rămas în vama Nădlac şi încă unul în vama Vărşand.

„Şoferii sunt tot acolo şi nu am primit niciun răspuns de la nicio autoritate. Vă daţi seama că suntem într-o situaţie extrem de urâtă. Nu pot să apreciez care ar fi paguba. Nici nu vreau să mă gândesc. Deocamdată încercăm să gestionăm situaţia cum putem. Oricum, pierderi sunt”, a declarat Florin Arnăutu, reprezentant al unei firme de transport din Braşov, care are patru TIR-uri încărcate cu flori din Olanda blocate în vămile arădene de patru zile.

De pierdut au şi cei care deţin florării sau comercializează de ani de zile flori în pieţe. „Astăzi ar trebui să ne ajungă un transport de flori. Nu ştim încă ce se va întâmpla. Avem de onorat nişte comenzi pentru evenimentele ce vor avea loc în weekend şi, dacă nu vin florile, pe stoc nu mai avem suficiente pentru a răspunde cererii. Nu ştim ce vom face şi deocamdată refuzăm să credem că situaţia nu se va rezolva într-un fel”, a declarat reprezentanta unei florării din centrul oraşului Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite