Sclavi români pe plantaţiile Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece oameni au trăit în infern, timp de două săptămâni, după ce au cules căpşuni, ameninţaţi, înfometaţi şi însetaţi. Doi români, printre care un bărbat care îşi spune Mircea, din Arad, şi un grec, acuzaţi că i-au înşelat pe cei zece, au fost arestaţi de procurorii DIICOT Bucureşti.

Povestea transformată în coşmar începe la fel ca alte sute de mii, în care protagoniştii lasă România pentru un ban în plus în Occident. Un bărbat a convins mai multe persoane să plece cu el în Grecia unde vor culege căpşuni, pe o plantaţie, şi vor fi răsplătiţi pentru asta cu 25 de euro pe zi.

„Am plecat în urmă cu două săptămâni, eu şi alte nouă persoane din Arad. Toţi ne-am nimerit să-l aveam ca şi cunoştinţă comună pe Mircea, care la prima vedere părea un băiat de treabă. Acesta ne-a promis că vom fi angajaţi legal, cu carte de muncă, la cules de căpşuni şi vom fi plătiţi cu câte 25 de euro pe zi. A fost pentru prima dată când am plecat la muncă în străinătate şi cred că nici dacă s-ar întâmpla ca cineva să-mi ofere 500 de euro pe zi, nu aş mai accepta să plec”, a povestit îngrozită B.A., de 37 de ani, una dintre victime.

Au băut apă cu nisip

Femeia spune că se teme pentru siguranţa ei şi a familiei, mai ales că are de crescut doi copii. „Am fost cazaţi în colibe acoperite cu nailon şi carton. Dormeam pe cartoane şi beam apă plină cu nisip. Când am ajuns, am făcut cunoştinţă cu un grec, bănuiesc că era proprietarul plantaţiei, care ne-a anunţat că ne va plăti cu 20 de euro la zi şi că nu vom primi carte de muncă”, a spus B.A. din Arad.

Victimele erau puse la muncă de la 6.00 până la ora 14.00. Nu aveau voie să meargă la toaletă, să mănânce sau să facă vreo pauză. „Nu aveam voie să ne ridicăm privirile din pământ. Eram trataţi ca nişte sclavi. În fiecare noapte auzeam împuşcături, dar îmi era foarte teamă să ies să văd despre ce este vorba. Am mai remarcat că tabăra în care dormeam era plină de ţigani”, a continuat B.A. din Arad.

Femeia spune că după o săptămână a reuşit să-şi sune soţul şi să-i povestească prin ce chinuri trece în Grecia. „Soţul meu a anunţat procurorii criminalişti care au anunţat ambasada şi aşa am reuşit să scăpăm”, a spus femeia. Aceasta mai povesteşte că din Arad au plecat cu un microbuz şi cu trei şoferi. La ora actuală, aceştia sunt daţi dispăruţi. „Când am ajuns în Grecia, am aflat că din câştigul pe care urma să-l primim eram obligaţi să dăm câte 50 de euro lunar unui ţigan din Craiova care cică l-ar fi ajutat pe Mircea din Arad să ne găsească acest loc de muncă”, a continuat femeia din Arad.

Procurorii continuă ancheta


„Menţionăm că, urmare a audierilor făcute de autorităţile elene, au fost reţinute mai multe persoane, printre care doi români, şi au fost identificate zece victime ale exploatării prin muncă, cu cetăţenie română. Cei zece au fost deja repatriaţi cu sprijinul autorităţilor elene şi al Ambasadei Române la Atena. Ambasada României este în contact permanent cu autorităţile locale, iar în prezent cercetările sunt în desfăşurare”, au arătat într-un comunicat oficial reprezentanţii MAE. În acest caz sunt implicaţi 35 de persoane care munceau în regim de sclavie la recoltarea fructelor.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite