Liceu refăcut de o firmă controversată din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru Colegiul „Moise Nicoară“, care este declarat monument istoric, s-au bătut trei firme şi a câştigat Castrum Tim. Contractul de lucrări, care a fost deja semnat, este de 35,5 milioane de lei, iar execuţia va dura 24 de luni.

Colegiul Naţional „Moise Nicoară“, clădire monument istoric, va fi reabilitat şi modernizat de către o firmă controversată din Timişoara, Castrum Tim. Compania care a câştigat licitaţia este cea care s-a ocupat şi de renovarea Castelului Corvinilor, dar şi lucrările de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. În ambele cazuri au fost probleme între constructor şi beneficiar. În primul caz, cei de la minister au decis anularea contractului cu firma Castrum Tim, invocând vicii în derularea proiectelor. Apoi, firma care a deţinut timp de 13 ani monopolul acţiunilor de reabilitare a monumentului istoric a dat în judecată Ministerul Culturii, solicitând anularea deciziei de reziliere a contractului.

Şi cu cea de-a doua lucrare amintită au fost probleme. Contractul, în valoare de 2,75 de milioane de lei, a fost semnat între cele două părţi în octombrie 2007, iar Castrum Tim s-a angajat să finalizeze restaurarea Castelului Magna Curia, actualul sediu al muzeului, în 11 luni. Însă, după jumătate de an de la data începerii lucrărilor, societatea şi muzeul au intrat în conflict. Instituţia publică a refuzat plata unor facturi în valoare de 274.000 de lei, pe motiv că lucrările pentru care Castrum solicita decontul nu au fost realizate. Acum, firma respectivă va începe reabilitarea celei mai bune unităţi de învăţământ din Arad, declarată monument istoric.

Bani nerambursabili

Proiectul care incude lucrările beneficiază de finanţare nerambursabilă. Valoarea totală este de 51,1 milioane de lei, din care 34,2 milioane finanţare UE, 14,8 milioane lei finaţare naţională şi 1,9 milioane lei cofinanţare de la bugetul local. Contractul de lucrări, care a fost deja semnat, este de 35,5 milioane de lei cu TVA inclus, iar execuţia va dura 24 de luni.

„Este o lucrare grandioasă, care ne va pune la încercare toată experienţa pe care am câştigat-o în 20 de ani activitate în restaurarea de monumente istorice. Ne vom da toată silinţa ca să asigurăm standarde înalte de calitate şi să respectăm termenele contractului. Luni vom începe organizarea de şantier. Nu am avut probleme niciodată cu lucrările. La Castel a mai fost un contract peste al nostru, de aceea au fost probleme. Am avut 21 de recepţii, toate au fost cu foarte bine şi excepţional”, a spus Vasile Gherman, directorul Castrum Tim.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite