În curând vor începe lucrările la autostrada Nădlac-Arad, drumul care ne va lega de Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilajele drumarilor  se vor vedea de acum şi pe tronsonul Nădlac-Arad
Utilajele drumarilor se vor vedea de acum şi pe tronsonul Nădlac-Arad

Lucrările pentru tronsonul Nădlac-Arad, care ne leagă de ţara vecină, au fost oficial începute. Ungurii ne aşteaptă încă de anul trecut cu autostrada Szeged-Mako. Guvernanţii anunţă că în cel mai scurt timp se va da startul lucrărilor la autostrada Nădlac – Arad, care ar trebui să fie finalizată în timp record.

Cei aproximativ 39 de kilometri de autostradă, care trebuie să fie terminaţi până în anul 2013, vor face legătura cu autostrada Szeged - Mako, inaugurată de maghiari în primăvara anului trecut. Vecinii din Ungaria au reuşit să finalizeze cei aproximativ 25 de kilometri de autostradă cu patru benzi, plus banda de urgenţă, în mai puţin de doi ani de la începerea lucrărilor. În ceea ce priveşte costul autostrăzii, maghiarii au plătit 200 de milioane de euro, sumă achitată de Uniunea Europeană iar, diferenţa, de aproape 30 la sută, din fondurile statului maghiar.

Mai aproape de graniţă

Ungaria lucrează din greu la ieşirea din Mako spre graniţă, termenul limită pentru predarea acestui tronson fiind sfârşitul anului 2012. „Tronsonul Nădlac - Arad are autorizaţie de construire. Deci, practic, putem începe lucrările. Organizările de şantier sunt deja făcute“, a declarat Anca Boagiu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, prezentă zilele trecute la Arad.

Conform Ministerului Transporturilor, Compania de Dumuri a atribuit, în luna iunie a acestui an, contractul de supervizare a lucrărilor pentru tronsonul de autostradă Nădlac - Arad. Ulterior, Comisia Europeană a aprobat, în luna septembrie, finanţări nerambursabile de 724 de milioane de euro pentru construcţia autostrăzilor Nădlac - Arad şi Orăştie - Sibiu, cu termen de finalizare în 2013.

„Firmele care au câştigat licitaţiile de construire a acestei importante artere rutiere sunt aproape de final cu realizarea organizărilor de şantier. Dacă timpul ne va permite, până la finele anului vom începe efectiv lucrul la acest tronson de autostradă”, a declarat Eusebiu Pistru, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor.

Aşa că, de aici şi până la startul lucrărilor, mai este doar un pas. „Proiectul autostrăzii Nădlac - Arad, în lungime de 38.882 de metri, dar şi drumul de legătură între Nădlac şi DN 7,  în lungime de 5.911 metri, va cuprinde şi două poduri, 11 pasaje, trei noduri rutiere, un centru de întreţinere şi două zone de servicii“, a explicat Anca Boagiu.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite