Autostrada, la şapte kilometri de final. În decembrie se poate circula pe tronsonul Arad-Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Există porţiuni pe care încă nu s-a turnat asfalt
Există porţiuni pe care încă nu s-a turnat asfalt

Autorităţile promit că în decembrie se va putea circula pe autostrada Arad - Timişoara. Lucrările de asfaltare a autostrăzii Arad-Timişoara se apropie de ultima sută de metri, deoarece au mai rămas de asfaltat doar şapte kilometri din acest tronson.

Lucrările pe tronsonul Arad-Timişoara şi pe centura Aradului, în regim de autostradă, sunt în grafic.

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor spun, de asemenea, că, în prezent, executarea centurii Aradului în regim de autostradă şi cea a tronsonului menţionat sunt în grafic. Toate acestea după luni de întârzieri şi ameninţări care au vizat constructorul.


„În cazul autostrăzii care leagă Aradul de municipiul vecin mai sunt de asfaltat doar şapte, maxim opt kilometri. Nu este vorba despre o porţiune, ci despre mai multe zone care însumează aceşti kilometri. De exemplu, sunt zone rămase neasfaltate de doar trei-patru sute de metri. Este vorba şi despre poduri”, a spus Eusebiu Pistru, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Acesta a susţinut că, dacă lucrurile vor continua la fel ca în prezent, pe acest tronson de autostradă se va putea circula peste aproximativ două luni, adică din data de 15 decembrie, cum spunea şi ministrul Anca Boagiu.


Lucrări îngreunate


De asemenea, pe centura Aradului s-ar putea circula, dar doar pe anumite tronsoane, în condiţiile în care pe o porţiune din centură lucrările sunt destul de întârziate. Este vorba despre tronsonul din zona aeroportului, unde clădirile aflate încă pe traseul autostrăzii nu au fost demolate, iar podurile trec razant pe lângă ele. Podul peste Mureş va fi asfaltat în acest an, iar porţiunea de centură de lângă autostradă ar putea fi, de asemenea, asfaltată până în decembrie. Cu toate că se va da drumul la circulaţie la sfârşitul acestui an, inaugurarea ambelor tronsoane va avea loc doar în vara anului viitor, deoarece atunci autostrada va fi finalizată în adevăratul sens al cuvântului, cu marcaje şi tot ceea ce se mai impune. Chiar dacă acum se lucrează de zor, au fost însă şi momente când lucrările au înaintat cu viteza melcului. S-au înregistrat întârzieri la autostradă şi de şase luni, iar la centură de nouă luni.


„Problemele cele mai mari cu autostrada Arad-Timişoara au fost siturile arheologice. Abia după un an, s-a reuşit descărcarea lor”, a mai spus Eusebiu Pistru.

Lucrările la autostradă au început pe 26 ianuarie 2009


- Valoarea totală a investiţiei se ridică la peste un miliard de lei şi cuprinde cei 32 de kilometri ai autostrăzii şi alţi 12 kilometri ai variantei de ocolire a Aradului
- Licitaţia de construcţie a fost câştigată de consorţiul format din firmele Astaldi, din Italia, şi FCC Construccion, din Spania. Autostrada face parte din Coridorul IV pan-european
- Lucrările la şoseaua de centură au început pe 24 aprilie 2009 şi sunt gata în proporţie de 65 la sută. În toată această perioadă, data finalizării proiectului s-a amânat de câteva ori, din cauza întârzierilor.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite