Lumini ca în Războiul Stelelor, pe Podul Traian. Întreaga lucrare va fi terminată în primăvara anului viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai important pod din oraşul de pe Mureş va fi iluminat arhitectural după reabilitare. Podul Traian, care face legătura între Timişoara şi centrul Aradului, va fi prima construcţie din urbea de pe Mureş care va avea culoarea verde şi va beneficia de iluminat arhitectural pentru punerea sa în valoare.

Toate acestea se vor întâmpla odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare. În aceste zile, muncitorii efectuează lucrări de sablare a elementelor metalice.


La pas, din octombrie


Reprezentanţii Primăriei spun că pentru operaţiunile de nituire a fost adusă la Arad o echipă de muncitori din Botoşani, care au lucrat în cadrul CFR.
„Aceştia realizează îmbinări cu nituri, respectând tehnologia originală folosită la construcţia podului. Operaţiunile de sablare se efectuează şi pe timpul nopţii. Pe durata derulării acestor lucrări, podul a fost acoperit cu prelate de protecţie. La sfârşit va avea culoarea verde”, a spus Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei. În prezent se lucrează şi la sistemul de iluminat arhitectural, iar lucrările de protecţie anticorozivă a podului au fost amânate pentru anul viitor. Prima veste bună este pentru pietoni, deoarece în luna octombrie se va relua circulaţia pe unul dintre trotuarele de pe pod. „Aşteptăm cu nerăbdare să circulăm pe pod, deoarece, acum trebuie să ocolim foarte mult. Credeam că nu vor mai termina lucrările”, a afirmat Roland Nagy, din Aradul Nou.


Vechi de un secol


Traficul autovehiculelor şi cel al tramvaielor a fost închis pe Podul Traian anul trecut, în luna iunie, atunci când au început lucrările în cadrul proiectului privind reabilitarea centrului istoric al municipiului. Constructorii spun că lucrările incluse în proiect constau în reabilitarea întregii suprastructuri metalice, refacerea ornamentelor de pe portal, a stâlpilor şi corpurilor de iluminat precum, şi reabilitarea căii de rulare pentru autovehicule şi a liniilor de tramvai. Cei de la Primărie au anunţat că traficul rutier va fi reluat în cursul lunii noiembrie. Chiar şi aşa, întreaga lucrare va fi terminată în primăvara anului viitor. Podul, care va avea culoarea verde, a fost construit în perioada 1910 – 1913 şi constituie o lucrare de referinţă pentru perioada în care s-a executat.


La finalul lucrărilor, pe Podul Traian va circula tramvaiul numărul 3. Cei de la Primărie mai spun că, pentru ca totul să se termine la timp, muncitorii care au lucrat pe strada Renaşterii se vor muta pe Calea Timişorii. „Pentru ca tramvaiul să poată circula, trebuie să finalizăm lucrarea şi pe Calea Timişorii şi pe Calea Romanilor”, a precizat Răzvan Popa, director tehnic din cadrul Primăriei Arad. De asemenea, în cel mult două săptămâni, va fi prezentat noul sistem de iluminat al podului.

Importanţă
Podul Traian este un monument de valoare istorică

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite