Inundațiile din ’70 rememorate la muzeu sub codul galben de ploi şi vijelii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mult aşteptata proiecţie de film „Aradul sub ape” i-a scos aseară pe zeci de arădeni din case. Deşi vremea nu a ţinut cu ei, pelicula a rememorat atmosfera aniilor ’70, când Mureşul a provocat imense distrugeri materiale şi umane.

Într-o atmosferă demnă de evenimentele petrecute acum 40 de ani în oraşul nostru, documentarul a stârnit interesul atât al tinerilor, cât şi al celor care pentru a doua oară au retrăit catastrofa din 1975.

„La împlinirea a patru decenii de la inundaţiile provocate de Mureş în anii `70, arădenii au avut prilejul să revadă momente din lupta cu apele, fiind invitaţi la proiecţia unui inedit film documentar realizat în anul 1975 de muzeograful Gheorghe Săbău. Filmul, prezintă drama arădenilor în anul 1975, când Mureşul şi-a revărsat apele, din nou, asupra Cartierului Micălaca, Cetăţii, Vartierului Alfa, fără să afecteze centrul oraşului”, a declarat Adelina Stoenescu, putătoarea de cuvânt a Complexului Muzeal Arad.

image

“Aradul sub ape”

Pelicula, realizată de muzeograful Gheorghe Sabău a reuşit prin profesorul universitar Cornel Pădurean să transmită tuturor celor prezenţi, drama arădenilor din anii ’70.

“Pentru puternica viitură a anului 1970 care a lovit Aradul, localităţile de pe Valea Mureşului fiind afectate, măsurile au fost ineficiente. În 15 locuri au fost consemnate infiltrări. În 18 mai, apele dezlănţuite au atins cota de aproape şapte metri”, a mărturisit Pădurean.

Pelicula surprinde printre altele şi vizita lui Nicolae Ceauşescu, dar şi solidaritatea arădenilor în faţa viiturilor care au distrus sute de case.

„La inundaţiile din 1970 au fost mobilizaţi peste o sută de mii de oameni pentru a apăra oraşul de furia apelor, pentru că digul nu era atunci nici măcar pe jumătate cât este acum. Toate camioanele pe care le deţinea Aradul erau încărcate cu ciment, pietre, nisip sau scânduri. Erau toate adunate pe Centru. Unde se spărgea digul, pornea imediat o maşină”, povesteşte Marţian Fuciu, fost primar al Aradului în perioada 1971-1982.

Pentru a face faţă viiturilor autorităţile judeţene au intrat în stare de alertă, au format comisii pentru apărarea satelor şi au ţinut şedinţe extraordinare ale comisiilor interimare şi ale oraşului pentru a se lua măsuri.

image
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite