Meşteşugurile artistice ale slovacilor din diasporă ajung la muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de o lună, Compexul Muzeal Arad va fi gazda expoziţiei etnografice „Meşteşuguri artistice la slovacii din diasporă”, care-şi propune să scoată la lumină măestria meşteşugurilor practicate în trecut de slovaci.

Astfel, pentru prima dată în muzeul arădean vor fi expuse obiecte tradiţionale slovăceşti: ceramică, împletituri, mobilier pictat, textile, îmbrăcăminte şi ouă încondeiate din România şi Ungaria.

„Cei care doresc sa cunoască specificul slovac, vor avea prin urmare ocazia să vadă o expoziţie frumoasă, în care, fiecare obiect este lucrat meşteşugit“, spune Adelina Stoenescu, purtător de cuvânt al Complexului Muzeal Arad.

Meşteşugurile artistice practicate în trecut de slovaci, care au avut menirea să înfrumuseţeze casa şi obiectele din jur, sunt descrise şi de către  dr. Elena Colta, etnolog la Complexul Muzeal Arad.

„Această nevoie de frumos i-a făcut pe constructorii slovaci de case să traforeze anumite ornamente la fronton şi să aşeze la horn cocoşul smălţuit iar în interior să zugravească cu ghirlande de trandafiri roz şi albaştrii meşter grinda şi nelipsitul cuptor cu laviţă. Au urmat tâmplarii slovaci, care au pictat mobila din casă în inconfundabilul ultramarin, cu buchete sau ghirlande de flori. Ornamentarea obiectelor confecţionate din lemn a înclus şi furcile de tors şi războaiele de ţesut, care odinioară şi-au avut şi ele locul în casă, printre piesele de mobilier”, spune Elena Colta.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite