Sorin Militaru este regizor dintr-un joc al sorţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inginerul a optat ulterior pentru regie, trecând prin jurnalism. Sorin Militaru montează în prezent la Arad piesa „O noapte furtunoasă”.

După liceu a urmat politehnica la Iaşi, dar nu a practicat ca inginer niciodată. De altfel, mărturiseşte chiar el că a dat la facultate doar ca să scape de armată. „La politehnică se intra relativ uşor, aşa că alegerea nu a fost foarte dificilă. Ulterior am aflat că intratul uşor se plăteşte în anii de studiu şi că foarte puţini ajung să şi termine, dar asta e altă poveste”, spune râzând regizorul. Încă din facultate a muncit în paralel ca şi jurnalist, iar mai apoi când s-a întors acasă în Buzău a pornit împreună cu nişte prieteni un ziar local despre care povesteşte că „era în totală opoziţie”.

În această calitate, de jurnalist, a avut de altfel şi revelaţia atracţiei pentru scenă. „Am luat o serie de interviuri şi am scris mult despre această lume. Aşa am ajuns întâmplător să îi iau un interviu doamnei Cătălina Buzoianu care monta la acea vreme Chira Chiralina la teatrul din Buzău”, îşi aminteşte cu nostalgie tânărul regizor. Şi acum este de părere că acesta este unul dintre cele mai frumoase spectacole pe care le-a văzut vreodată.

Coincidenţa modelului

„Atunci, în 1994,  am simţit pentru prima dată că mi-ar place să fac regie. Am tot cochetat cu ideea şi în 1997 m-am decis să încerc măcar o dată şi, dacă urma să intru, foarte bine”, explică Sorin Militaru. Susţine că întâmplător a intrat, chiar al doilea. Mai mult decât atât a nimerit chiar la clasa regizoarei Cătălina Buzoianu. „A fost mama mea spirituală. Din punctul meu de vedere indiferent ce anume se va întâmpla, Cătălina Buzoioanu, a fost şi rămâne o foarte mare regizoare”, mai spune regizorul.

Despre munca sa de acum spune că o face cu mare plăcere dar şi cu multe eforturi. „Îmi aleg textele care să mă reprezinte, de care să mă simt legat”, explică Sorin Militaru. Crede că teatrul clasic înseamnă în fapt texte clasice, dar care cu siguranţă nu se mai pot trata ca acum câteva sute sau zeci de ani. „Nu am făcut niciodată Caragiale până acum, dar mi-am ales acest text tocmai pentru că  l-am simţit aproape. În plus, o dată şi o dată trebuie să faci şi un Caragiale”, a mai adăugat fostul inginer, ajuns regizor.

Din acest punct de vedere spune că poporul român este un popor vital, dar unul fără stil. „Noi ne descurcăm strecurându-ne. În plus avem o înclinaţie deosebită pentru băşcălie şi crearea de false valori. Cred că acest spectacol este extrem de actual şi vorbeşte despre noi, azi”, a mai dezvăluit regizorul.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt autorii tăi preferaţi, textele în care te regăseşti?
Am montat Cehov, tragedie antică, Shakespeare, chiar recent la Cluj, dar dacă mă întrebi de favoriţi trebuie să recunosc că Cehov este cel care îmi place cel mai mult. Dintre autorii moderni, îmi place dramaturgia contemporană de limbă germană. De altfel sunt singurul regizor român care a montat Werner Schawb.

Te tentează filmul?
Mă tentează şi filmul, dar în România să faci un film durează trei ani  şi mi se pare că în acest interval pierd timpul. Am făcut un film „Durere de copil”, după un caz real, şi a fost o experienţă intersantă şi care mi-a plăcut.

Ce-i place
„Iubesc călătoria şi meseria asta îmi oferă genul de călătorie pe care o iubesc. Adică ajung să stau mai mult de o lună într-un loc şi să cunosc oamenii şi locul respectiv. Asta îmi place”, explică Sorin Militaru.

Ce nu-i place
„Nu îmi place că de 20 de ani tot sper că se va schimba ceva şi speranţa e din ce în ce mai mică. Aş vrea să plec din ţară dar aici am prietenii, familia ...”, dezvăluie regizorul Sorin Militaru.

Profil
Născut. 7 decembrie 1964 Brăila.
Studii. Regie - teatru Bucureşti, clasa Cătălina Buzoianu.
Experienţă. Regizează din anul 2000.
Familie. „Eu, mama şi tata”.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite