Culmea privatizării: un preot vrea să profeseze în regim PFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Totphal Bela vrea să-şi continue meseria de preot cu orice preţ
Totphal Bela vrea să-şi continue meseria de preot cu orice preţ

Totphal Bela a depus la Registrul Comerţului o cerere pentru a se autoriza. Scandalul dintre enoriaşi şi preotul protestant al Bisericii Roşii continuă, după ce Totphal Bela a anunţat că vrea să devină persoană fizică autorizată.

Totphal Bela îşi doreşte sub orice formă să devină preot paroh al propriei biserici. Pentru acest lucru, fostul preot al Bisericii Roşii a depus astăzi o cerere la Registrul Comerţului prin care solicită eliberarea unei autorizaţii în regim de persoană fizică autorizată.


„PFA Preot Protestant – Totphal Bela”, sub acest nume îşi doreşte fostul preot să-şi continue activitatea în cadrul Bisericii. „Un asemenea obiect de activitate ar fi profund ilegal cât timp profesia de preot se poate exercita doar în anumite condiţii, clar prevăzute de Legea Cultelor, iar domnul Totphal nu mai are calitatea de preot”, a precizat avocatul din partea Episcopiei Evanghelice Luterane, Mihai Paşca.


Tribunalul decide


Reprezentanţii Registrului Comerţului Arad spun că au înregistrat cererea fostului preot, pentru că un astfel de document are voie să-l depună oricine, indiferent de calitatea pe care o deţine. „Nu hotărâm noi cât de legală este sau nu cererea depusă de domnul Totphal Bela. Noi am înregistrat-o şi am trimis către Tribunalul Arad o cerere de intervenţie care va fi judecată de magistraţi”, a declarat, în această dimineaţă, Aurelia Julean, director în cadrul Registrului Comerţului Arad.


Din 17 august 2009, Totphal Bela nu mai are dreptul de a oficia acte de cult şi de a purta însemnele preoţeşti. Preotul a fost destituit din funcţie din cauza proceselor penale pe care enoriaşii le-au deschis pe numele lui. Totphal Bela este acuzat de infracţiuni de abuz în serviciu, delapidare şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.


„Noi nu dorim să comentăm nici acuzaţiile, nici decizia clientului privind întocmirea unui PFA, sunt organe abilitate care trebuie să se pronunţe”, a declarat Lucian Dichiş, avocatul fostului preot Totphal Bela.

Meseria de preot poate fi exercitată doar în condiţiile Legii Cultelor.
Mihai Paşca, avocatul Episcopiei Evanghelice Luterane

Schismă în Biserica Evanghelică Lutherană, unde un preot şi-a alungat enoriaşii

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite