VIDEO: Un perete de 22.000 de tone din cariera de piatră de la Şoimoş a fost detonat ca în filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O explozie controlată a avut loc în localitatea Şoimoş. Detonarea peretului s-a produs în condiţii de maximă siguranţă, pentru a extinde un front de lucru deja existent în zona carierei Şoimoş.

Preţ de aproape 20 de minte, circulaţia rutieră şi cea feroviară de pe Valea Mureşului au fost ieri paralizate în urma unei explozii la cea mai mare carieră de piatră din vestul ţării. Este vorba despre cariera Şoimoş unde, de curând, au fost începute lucrări de extindere a ariei de extragere a pietrei.


„Un front de lucru existent deja a trebuit mărit, de aceea am ales să dizlocăm un perete de 22.000 de tone de rocă, aflat în imediata vecinătate a drumului naţional 7. Pentru detonare s-au folosit şapte tone de explozibil”, a declarat Nicolae Heghedeus, artificier.

Fără victime

Pe lângă frontul de lucru deschis ieri, administratorii carierei Şoimoş spun că mai au programată deschiderea a încă două noi fronturi, unul la sfârşitul acestui an şi altul în toamna anului 2011. „Detonarea a avut loc în condiţii de siguranţă, astfel că timp de 10 minute circulaţia rutieră în zonă a fost oprită, iar preţ de 20 de minute, circulaţia trenurilor a fost suspendată. Peretele detonat se afla mult prea aproape de şosea, de aceea am fost nevoiţi să izolăm zona”, a declarat Petre Furdui, administratorul carierei Şoimoş.

Roca detonată se va folosi cel mai probabil la continuarea lucrărilor pentru autostrada Timişoara-Arad, respectiv Arad-Nădlac. Circulaţia maşinilor şi a trenurilor a fost reluată la o oră de la explozie. „Nimeni nu a fost rănit, iar detonarea s-a produs în siguranţă”, a adăugat Petre Furdui, administrator.
Arădenii din zona Şoimoş spun că nu au fost speriaţi de spectacolul oferit de administratorii carierei de piatră, dar că nu-şi mai amintesc de o explozie de o asemenea anvergură.

image
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite