Arădenii sunt datori vânduţi la bugetul statului şi al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoriile cumulate ale arădenilor sunt de peste o sută de milioane de lei. Dacă numărul restanţierilor creşte pe zi ce trece, posibilităţile de recuperare ale datoriilor sunt tot mai costisitoare.

Nebunia de la începutul anului, când arădenii au dat buluc să-şi achite dările, este istorie acum. Suflă vântul prin faţa ghişeelor şi statul recuperează tot mai greu datoriile de la restanţieri. 

„La începutul primului semestru din acest an, oamenii au fost interesaţi să-şi plătească din timp taxele şi impozitele. Bineînţeles, doar o parte din aceştia. Mai sunt şi cei care lasă pe ultima sută de metri. Fluxul acestora a început să scadă”, a spus Anda Covaci, angajată la Finanţele Publice Arad. Contribuabilii se arată tot mai puţin interesaţi de achitarea restanţelor la buget.

Dovadă o fac şi încasările Fiscului arădean în primul semestru al anului în curs. „O scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut se poate observa la încasările pentru bugetele de asigurări”, a declarat în această dimineaţă Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al Finanţelor Publice Arad. Mai rău este că zeci de mii de arădeni sunt datori şi la Primărie.

Oamenii nu îşi plătesc datoriile decât în ultima fază, când le sunt scoase la vânzare bunurile imobile. „O tărăgănăm cât mai mult posibil. Dacă s-ar putea, m-aş scăpa de toate dările, dar din moment ce situaţia e aşa cum e, plătesc în fiecare parte câte un pic”, a spus Adrian Serghei, unul dintre restanţieri.

Sute de milioane datorii

Dacă la bugetul local, arădenii figurează cu datorii de peste 24 de milioane de lei, Fiscul arădean are de recuperat peste 140 de milioane.

„Faţă de anul trecut numărul restanţierilor este aproximativ egal, în jur de 42.000 de poziţii de rol. În bugetul local pe anul în curs sunt prevăzuţi circa 50.000 de lei pentru executări silite şi cheltuieli de recuperare a datoriilor de la datornici”, a declarat Pavel Neamţiu, directorul Direcţiei Fiscale din cadrul Primăriei.

Topul primilor cinci datornici la bugetul local este condus de un arădean cu o restanţă de 25.000 de lei, pentru care a fost emisă o somaţie de executare silită.

TOP 5 datornici

1. 25.000 de lei

2. 19.731 de lei

3. 14.192 de lei

4. 11.500 de lei

5. 11.409 de lei

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite