Copil cu o malformaţie rară, operat în premieră, la Spitalul Judeţean Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Soiu, medic chirurg,  explică cât de complicată a fost operaţia
Mihai Soiu, medic chirurg, explică cât de complicată a fost operaţia

A fost un caz dificil pentru medici, care au descoperit o problemă rar întâlnită. Un băieţel de trei ani s-a născut cu două apendice şi două intestine groase. Malformaţia a fost descoperită de către medici abia ieri.

Medicii Spitalului Clinic Judeţean Arad au avut de a face cu un caz în nemaiîntâlnit. Un copilaş de trei ani a fost adus de către mama sa cu simptomele unei ocluzii intestinale. Aceştia au descoperit cu stupoare, în timpul intervenţiei chirurgicale, că micuţul s-a născut cu o malformaţie foarte rară. El avea două apendice şi două intestine groase.


Intervenţia chirurgicală a fost o premieră pentru personalul medical. Chiar dacă practică această meserie de aproape două decenii, şeful Secţiei Pediatrie din cadrul Spitalului de Urgenţă Arad nu a mai întâlnit un asemenea caz. „Din anul 1982 operez şi sincer vă spun că eu nu m-am mai întâlnit cu o astfel de malformaţie”, a declarat doctorul Zeno Moldovan.
Echipa formată din cinci medici a operat micul pacient mai bine de trei ore iar acum starea sa de sănătate este stabilă. „După intervenţia chirugicală suferită, copilul a mai rămas doar cu un sfert din intestinul gros dar va trebui să ţină regim. În plus, e posibil să aibă probleme cu dezvoltarea”, a explicat doctorul Mihai Soiu, chirurg. Copilul a rămas în grija medicilor la Secţia de Terapie Intensivă.


Cauzele, necunoscute


Medicii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte cauzele apariţiei malformaţiei, cu care nu s-au mai confruntat până în prezent. „Este posibil ca aceste malformaţii să apară din cauza alimentaţiei mamei, din timpul sarcinii. Un alt factor ar putea fi şi stresul mamei din aceeaşi perioadă”, a declarat dr. Teodora Olariu, medic anestezist şi director medical al spitalului.

Mama a depistat problema

Cea care şi-a dat seama că micuţul are probleme a fost cea care i-a dat viaţă. „Imediat ce mi-am dat seama că s-a întâmplat ceva, am mers cu el la medicul de familie şi de acolo m-au trimis aici. Am făcut analize şi au decis să-l opereze. Nimeni n-a observat până acum că are o malformaţie”, a declarat aceasta

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite