Lupta cu isteria provocată de E.coli creează panică printre comercianţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iosif Mărtinaş încearcă să-şi convingă cumpărătorii că marfa lui provine din sere româneşti
Iosif Mărtinaş încearcă să-şi convingă cumpărătorii că marfa lui provine din sere româneşti

Bacteria ucigaşă a scăzut dramatic vânzările castraveţilor, în ultimele zile, în pieţele arădene. Teama de a nu contacta E.coli s-a răspândit rapid în rândul arădenilor, iar pe tarabe, castraveţii se găsesc tot mai rar.

Pe majoritatea tarabelor din pieţele arădene, castraveţii expuşi la vânzare provin din producţii autohtone, mai precis din serele comercianţilor, şi nu din export, dar zvonul legat de bacteria nocivă sănătăţii a făcut ca producătorii să întâmpine tot mai multe dificultăţi în a-şi vinde legumele. Majoritatea dintre vânzătorii de legume recunosc că valul de zvonuri privind riscul îmbolnăvirilor la care clienţii sunt expuşi în cazul consumării castraveţilor de seră importaţi au reuşit să le scadă dramatic vânzările controversatei legume. „Nu prea se vând castraveţii. Am auzit şi noi de ce se vorbeşte pe la televizor. Atât castraveţii, cât şi salata pot fi dăunătoare dacă sunt aduse din străinătate, însă încercăm să convingem oamenii că ce vindem noi sunt din sera proprie, românească. E greu, pentru că arădenii au devenit destul de reticenţi”, a declarat Iosif Mărtinaş, comerciant în Piaţa „Mihai Viteazul”.

Dau legume autohtone

Necăjiţi că vânzarea nu merge cum au sperat, unii pieţari aruncă vina în spatele ziariştilor, pe care îi numesc vinovaţi pentru toată isteria lansată, legată de castraveţi. „Sunt doar zvonuri, iar eu nu cred în zvonuri! De vină e televizorul, care intoxică oamenii cu fel de fel de minciuni şi ne scade vânzările. Nu e adevărat nimic şi oricum, castraveţii din piaţă nu sunt importaţi, aşa că nu prezintă, după părerea mea, nicio ameninţare”, a spus, în această dimineaţă, Marius Dan, comerciant.

Preţuri reduse

Ca să nu rămână cu marfa nevândută, comercianţii arădeni au redus brusc preţul. Dacă până mai ieri preţul unui kilogram de castraveţi costa 2,5 lei, astăzi, majoritatea vânzătorilor l-au redus la doar 1 leu. „Prefer să nu mai mănânc castraveţi pentru că mi-e frică să nu mă îmbolnăvesc. Am auzit multe la televizor, aşa că mai bine renunţ şi la castraveţi, şi la salată”, a explicat Marin Foghiş, cumpărător.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite