PORTRET: Bernadette Puican visează să cânte pe marile scene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bernadette Puican
Bernadette Puican

Tânăra violonistă vrea să ducă mai departe talentul şi dăruirea cu care a fost înzestrată încă de pe vremea când nici măcar nu ştia să vorbească.

Tânăra artistă arădeancă a moştenit talentul muzical de la tatăl său, cunoscutul contrabasist arădean Cosmin Puican. Bernadette s-a născut cu „drogul” notelor muzicale în sânge şi recunoaşte că vioara îi este cea mai bună prietenă.

„De mică am fost fascinată de concertele simfonice, de armonia sunetelor, mai ales că părinţii au avut grijă să-mi insufle şi mie pasiunea pentru muzică”, recunoaşte tânăra violonistă. Părinţii i-au sugerat iniţial să studieze pianul, dar vioara a fost cea care i-a stârnit tinerei arădence interesul, chiar dacă a însemnat mai mult studiu şi mai multă îndemânare

De la Ceaikovski la Lendvay

Bernadette consideră că un artist adevărat trebuie să fie deschis şi altor genuri de muzică, tocmai pentru a fi complet. Experienţa sa muzicală a început în schimb încă din clasa I, cu mici audiţii la şcoală, ca mai târziu, în clasa a III-a să participe la Olimpiada de muzică, unde a obţinut mai multe premii. „Faptul că tata este din domeniu a însemnat foarte mult pentru mine. Sunt o fire emotivă şi consider că e un defect, dar am avut noroc şi şansa să am un pilon, o bază fără de care nu ştiu dacă aş fi reuşit să merg mai departe”, mărturiseşte Bernadette.

Artista e îndrăgostită de concertele de Ceaikovski sau Beethoven, iar tehnica şi talentul celebrului violinist din Ungaria Jozsef Lendvay întrunesc toate elementele în care Bernadette se regăseşte. „Reuşeşte tot timpul să îmi transmită câte ceva şi mă face să îmi imaginez povestea pe care el o regizează atunci când cântă la vioară. Este mai cald şi mai natural”, spune tânăra violonistă.

Studii peste graniţă   

Bernadette Puican este doar la început de drum, dar îşi face planuri de pe acum în ceea ce priveşte viitorul ei ca şi violonistă. După ce în 2003 a concertat alături de Filarmonica Naţiunilor, unde tatăl său a fost solobasist timp de şapte ani, în cadrul „Festivalului Naţiunilor” din Bad Worishofen, o localitate în apropiere de Munchen, şi după vizitele întreprinse în Anglia, Bernadette şi-a propus să-şi definitiveze studiile peste graniţă.
„Londra sau Manchester ar fi o oportunitate pentru mine pentru a-mi continua studiile. Am fost uimită de şcolile din Anglia”, spune violonista.

Întrebări şi răspunsuri
Ai participat la vreun spectacol pe scena Filarmonicii din Arad?
Am participat la Tribuna Tinerelor Talente sub bagheta maestrului Dorin Frandeş cu partea I a Concertului pentru vioară în Re major „Adelaide” a lui Mozart.

Care sunt planurile tale de viitor?
Îmi place foarte mult să fiu acompaniată de orchestră. De aceea îmi doresc să devin solistă şi consider că orice experienţă în acest sens mă ajută.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult fotografia şi marea. Totodată, apreciez sinceritatea care este foarte importantă pentru mine în relaţia cu cei din jur”.

Ce nu-i place
„Nu-mi place nedreptatea şi indidelitatea oamenilor. Şi bineînţeles, nu-mi place matematica”.

Profil
Născută. 17 aprilie 1995.
Studii. Elevă în clasa a 8-a la Liceul „Sabin Drăgoi” din Arad.
Experienţă. Studiază vioara de şapte ani.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite