Criminalii care scapă de pedepse mult prea ușor decât ar trebui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 15 cazuri de şoferi care au făcut victime anul trecut, doar doi inculpaţi au primit pedeapsa cu închisoare. În ciuda eforturilor depuse de poliţişti pentru a preveni accidentele, şoferii vinovaţi scapă nepedepsiţi.

Instanţele arădene pe masa cărora au ajuns dosarele penale de ucidere din culpă par să fie indulgente cu şoferii care devin, într-o clipă de neatenţie, criminali. Deşi îşi găsesc întotdeauna scuze pentru faptele lor, nimic nu poate compensa pierderile suferite de familiile victimelor.


Acţiuni peste acţiuni


În încercarea de a stopa aceste evenimente în urma cărora multe destine sunt frânte brusc, poliţiştii organizează diverse acţiuni, în diferite locaţii. Însă se pare că sfaturile lor nu sunt întotdeauna luate în serios.


„Poliţiştii arădeni organizează periodic acţiuni pentru prevenirea şi reducerea numărului de accidente rutiere, încercând să conştientizeze conducătorii auto cu privire la respectarea normelor rutiere pentru a nu fi implicate în asemenea evenimente”, a declarat subcomisar Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Arad.
Din totalul de 20 dosare penale pentru ucidere din culpă, câte au ajuns pe rolul instanţelor judecătoreşti anul trecut, doar 15 au fost soluţionate de magistraţi. „13 dintre cei cercetaţi în dosarele penale ce au avut ca obiect ucidere din culpă au primit pedeapsă cu suspendare, în timp ce alţi doi au primit pedepse cu executare”, a declarat Horia Şurtea, magistrat în cadrul Judecătoriei Arad.


Treceri mortale


Cei doi care au fost găsiţi vinovaţi pentru că au ucis oameni în trafic au fost condamnaţi la doi, respectiv cinci ani de închisoare cu executare. Ei au fost obligaţi de instanţă să achite familiilor daune în valoare de 50.000 de euro, respectiv 100.000 de euro. Nici trecerile de pietoni nu mai sunt sigure. În ultima lună, două tinere, una în vârstă de 17 şi alta în vârstă de 23 de ani, şi-au pierdut viaţa. Amândouă au fost lovite pe trecerile de pietoni, iar trupul le-a fost târât kilometri buni pe şosea.


În ambele cazuri, cumplitul moment al impactului a fost filmat de camerele de supraveghere ale unor firme din apropiere. Astfel de cazuri, în care există filmări, sunt însă destul de rare. Cu ajutorul unei astfel de înregistrări, poliţiştii au putut să îl identifice pe unul din autorii accidentului.

13 cercetaţi în dosarele penale pentru ucidere din culpă au primit pedeapsă cu suspendare.
Camelia Tuduce, IPJ Arad

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite