Cum vestesc Crăciunul colindătorii Regelui. Povestea Dubașilor de la Săvârșin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrii Dubaşi de la Săvârşin colindă Casa Regală a României de peste 100 de ani. Călători în istorie, feciorii din comuna arădeană Săvârşin păstrează şi astăzi cu sfinţenie, din tată-n fiu, o tradiţie de a sărbători Crăciunul aşa cum se cuvine: colindând casele oamenilor din seara de Ajun şi până în ziua Naşterii Domnului.

Deşi este un obicei vechi, aproape în fiecare an tinerii care fac parte din trupa de colindat se schimbă. Asta pentru că... se căsătoresc. O lege nescrisă a dubaşilor spune că doar tinerii neînsuraţi pot face parte din echipa acestor colindători.


„După ce împlinesc 14 ani, tinerii comunei ne pot însoţi la colindă. Nu ştiu de când e această tradiţie. Cert este că acel caiet cu colindele pe care le cântăm datează de peste 100 de ani. Sunt colinde din zona noastră, a Săvârşinului”, a explicat Adrian Stoian, cel care a fost căpelul şef (conducător – n.r.) al Dubaşilor timp de 13 ani. Din acest an, i-a venit şi lui rândul la însurătoare, aşa că a părăsit clubul select al dubaşilor.


Programul colindătorilor de la Săvârşin este acelaşi în fiecare an. Odată cu venirea postului Crăciunului, dubaşii încep repetiţiile. Cei noi învaţă bătaia dubii şi colindele, iar cei vechi îşi caută un loc în formaţie cât mai aproape de „căpei”.

Click aici pentru Galerie Foto:

image


Colinda Regelui


„Pornim în ziua de Ajuns pe la prânz. Atunci ne adunăm la căpelul şef acasă, el fiind cel care ne conduce. De acolo pornim spre biserică, iar următoarea oprire e la Domeniul Regal. Îl colindăm în fiecare an pe Rege”, a explicat Stoian. Regele Mihai şi familia Majestăţii Sale îi primesc cum se cuvine pe colindători. Dubaşii de la Săvârşin pregătesc un adevărat spectacol folcloric pentru această ocazie. „De obicei, la Rege cântăm colinda «Sub cer roşu răsăritu» şi alte două colinde. Apoi urmează Jocul Dubelor, Jocul Zorilor şi orchestra care ne însoţeşte cântă ceva de joc”, a povestit Adrian Stoian, un fost dubaş.


Duba îi face bărbaţi


„De când ne adunăm şi până la miezul nopţii se cântă «Jocul Dubelor», iar după miezul nopţii se aud bătăile «Jocului Zorilor». După aceea, de la 6.00 se cântă din nou «Jocul Dubelor». Ritmul e diferit pentru fiecare dintre ele”, a dezvăluit Adrian Stoian. Însă umblatul cu duba e treabă serioasă pentru toţi flăcăii neînsuraţi, care iubesc tradiţiile autentice şi distracţia în stil popular. Tradiţia din Săvârşin spune că dubaşii devin cu adevărat bărbaţi dacă reuşesc să termine satul după aproximativ 24 de ore de colindat fără oprire, timp în care iau la rând toate casele şi le joacă pe fetele nemăritate. Cum începe colinda, stăpâna casei pune pe masă cârnaţ, „cărdăboş” şi sângerete, pită proaspătă, plăcinte cu mac, cu nucă sau cu brânză, iar stăpânul casei pune băutura şi îi pofteşte pe colindători să închine şi să bea în sănătatea tuturor.


„Din păcate, deşi noi ne străduim să păstrăm tradiţia şi să insuflăm acest sentiment şi celor mai tineri, anul acesta vom fi mai puţini, adică aproximativ 25 de feciori. O parte dintre dubaşi s-au căsătorit”, a explicat Adrian Stoian. Şi din colinzile adunate de cei mai bătrâni de peste 100 de ani s-au mai pierdut. Aşa că dacă în caietul de colinde pe care dubaşii îl păstreză cu sfinţenie erau odinioară 42 de cântece, astăzi mai dăinuiesc 40.

Regele aşteaptă colindătorii

Şi în acest an, Familia Regală a României a anunţat că va petrece Sărbătorile de Iarnă la Castelul de la Săvârşin.  Începând de mâine şi până în data de 28 decembrie, Majestăţile Lor şi Alteţele Lor Regale primesc colindători din Arad, Cluj, Satu Mare, Hunedoara, Bihor şi Timiş. Conform tradiţiei Familiei Regale, în Ajunul Crăciunului, începând cu ora 15.30,  angajaţii Domeniului Regal şi localniciii din Săvârşin vor primi cadouri de Crăciun. 

De obicei, la Rege cântăm colinda «Sub cer roşu răsăritu» şi alte două colinde.
Adrian Stoian, fost dubaş

40
De colinde mai sunt în caietul vechi de 100 de ani al Dubaşilor de la Săvârşin

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite