„Moartea căprioarei“ costă 300.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căprioarele găsite otrăvite reprezintă o pagubă fără precedent pentru domeniile de vânătoare. Suma dezvăluită de reprezentanţii celor trei fonduri de vânătoare păgubite în cazul căprioarelor care au murit otrăvite pe terenuri agricole arată că şi din punct de vedere financiar acest incident a fost un adevărat masacru.

„Am început să căutăm animale pentru repopulare, iar de îndată ce vom avea certitudinea că mediul nu mai este poluat vom face această operaţiune. Vom vedea de unde vom duce animalele, pentru că există ferme de vânătoare atât în Ungaria, cât şi în România. Conform legii, valoarea de despăgubire a unui căprior mascul, în afara sezonului de vânătoare, este de 5.000 de euro, iar a unei căprioare, de 2.500 de euro, în sezon“, a explicat Petru Horga, reprezentant al Fondului de Vânătoare Nădab, gestionat de Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit Crişana.


Paguba poate fi recuperată doar prin intermediul Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Oradea. În prezent, este sezon pentru femele, dar nu şi pentru masculi. Acesta a fost şi cel mai afectat: aici au murit 73 de exemplare, atât femele, cât şi masculi.


Pericol de alte pagube


În total, în judeţul Arad au fost găsite în ultimele săptămâni, pe fondurile de vânătoare de la Nădab, Dorobanţi şi Iratoş, 129 de căprioare moarte. „În ceea ce ne priveşte, vă pot spune că am pierdut din cauza otrăvurilor 73 de exemplare.


Dacă nu se curăţă mediul, există riscul ca animalele să moară în continuare. Miercuri, au fost adunate foarte multe plicuri cu substanţe toxice de pe terenurile din zonă“, a spus Horga.  Acesta a ţinut să precizeze că asociaţia pe care o reprezintă nu a apucat să recolteze încă niciun exemplar, pentru că a preluat fondul abia în luna august.
„Cota pentru respectivul fond este de cinci căprioare pe an, dar înainte de a-l prelua de la Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi, cei de acolo au făcut şi ei recoltări, nouă mai rămânându-ne două exemplare de recoltat. Este vorba despre două femele“, a povestit Horga. În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii ITRSV Oradea susţin că fermierii care vor fi găsiţi vinovaţi de moartea căprioarelor vor fi puşi cu siguranţă la plată. Aceştia susţin că procentul masculilor care au murit este aproximativ egal cu cel al femelelor.


O nouă anchetă


„S-a deschis un alt dosar de cercetare penală. Urmează să se facă cercetări sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad“, a explicat Camelia Tuduce, purtător de cuvânt al IPJ Arad.

Valoarea de despăgubire a unui căprior mascul, în afara sezonului de vânătoare, este de 5.000 de euro
Petru Horga, reprezentant al Fondului de Vânătoare Nădab

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite