Arad: Zestrea aristocraţilor vândută la preţ de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Zestrea aristocraţilor vândută la preţ de criză
Arad: Zestrea aristocraţilor vândută la preţ de criză

Târgul de antichităţi a adus pe piaţă suveniruri din secolele trecute. Bulevardul Revoluţie din Arad a devenit în această dimineaţă neîncăpător pentru numărul mare de arădeni interesaţi să admire obiectele vechi.

Tablouri, covoare, timbre, monede, ceasuri şi chiar piese de mobilier unice care datează din secolul al XIX-lea, sunt doar câteva dintre exponatele pe care iubitorii de antichităţi le pot admira pe tot parcursul acestei zile. Târgul de antichităţi, organizat cu ocazia „Zilelor Aradului” a adunat sute de curioşi interesaţi să afle vechimea şi provenienţa obiectelor de artă. Numărul colecţionarilor de obiecte vechi a fost la fel de mare. Peste 20 de standuri cu marfă veche au umplut centrul oraşului.

Tablourile au cea mai mare valoare

„Cred că oricărui om îi place să aibe în casă un colţişor amenajat în stil antic. Un ceas vechi cu bătăi sau câteva lămpi cu petrol dau bine într-un apartament modern. Eu de exemplu îmi caut un ceas mare să-l pun pe peretele din sufragerie. Din câte am văzut colecţionarii nu au profitat de ocazie să mărească preţurile, astfel încât fiecare obiect antic se vinde la un preţ modic”
, a spus Geanina Nae, din Arad.

Picturile vechi de sute de ani sunt atracţia principală a târgului. Originea şi vechimea lor i-au impresionat pe arădenii prezenţi la eveniment.

„Pictorii noştri au ajuns la cote foarte înalte, aşa că la tablouri preţurile ajung la ordinul miilor de euro. Cel mai vechi tablou pe care îl avem în colecţie este din secolul X, provine din Franţa şi îi are ca protagonişti pe regii capeţieni din acea perioadă. Obiectul se valorifică la 40.000 de mii de euro”
, declară Radu Constantin, colecţionar prezent la târg.

Cadouri vechi, la preţ de criză

Fie că şi-au cumpărat doar o percehe de ochelari vechi, un şirag de mărgele, un covor sau câteva monede, sutele de vizitatori prezenţi la târg nu au putut sta deoparte de standurile cu antichităţi.

„I-am cumpărat micuţului meu două monede de argint din anul 1946, româneşti. Pe amândouă am dat 100 de lei, dar nu-mi pare rău căci am rămas cu o amintire frumoasă”
, a spus Laura Ţăran, din Arad. Amatorii de antichităţi au la dispoziţie întreaga zi să viziteze târgul de obiecte de bronz, numismatică, icoane, cărţi vechi, obiecte de mobilier şi colecţii de insigne.

Pasionaţii de antichităţi au preţuri de criză
Organizatorii târgului spun că în acest an au lăsat puţin la preţul real al obiectelor de artă, tocmai pentru că arădenii nu prea mai au bani să investească în antichităţi. Astfel că, un ceas cu bătăi, vechi de peste 80 de ani, din Olanda poate fi cumpărat la 800 de lei, în timp ce valoarea lui reală depăşeşte 1.200 de lei. Arădenii au mai putut cumpăra şi porţelanuri pictate.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite