Sute de familii cu mai mult de zece copii nu au bani să le cumpere acestora rechizite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cele mai multe familii, începutul de an şcolar înseamnă cheltuieli în  plus pentru rechizite, manuale şi îmbrăcăminte. Atunci când parinţii trebuie să pregătească de şcoală, nu unul, ci 13 copii, procurarea banilor devine o adevarată aventură.

Ca să facă faţă, aceştia sunt nevoiţi să pună deoparte leu cu leu, cu mult înainte de începerea şcolii. În satul arădean Dud trăiesc peste 1000 de ucraienieni, stabiliţi aici din nordul Maramureşului.

image

Casele lor sunt pline de copii, iar grijile la fel de multe. Alexa Haţig are 13 copii, iar 6 dintre ei merg la şcoală. Familia  trăieşte doar din alocaţia lor, aşa că rechizitele şi manualele sunt pentru ei un adevărat lux.
 
 “Am făcut un calcul şi pentru cei 6 copii, cu tot cu haine, aş avea nevoie de 20 de milioane de lei vechi. E foarte greu să le iei la toţi caiete şi ce mai au nevoie. O să fac economie la altele ca să le pot cumpăra”,  declarat Alexa Haţig tatăl copiilor.
 
Altă familie, alte calcule. Cheltuielile cresc dacă cei mici trebuie să facă naveta la Arad.  “Eu am 7 copii, le iau pe rând caietele şi  manualele. Am făcut un calcul şi trebuie vreo 10 milioane de lei vechi pentru  tot. Ca să nu mai vorbim că mai am un băiat la liceu la Arad”, a spus, Nicolae Maşniţă, tată.

Într-o familie cu mulţi copii, rechizitele se mai transmit de la unul la altul. Şi aşa, e nevoie de bani mulţi pentru începutul de an şcolar.  “Nu nu am luat încă nimic. Trebuie să luăm  şi manuale şi caiete. Am calculat că numai dacă le iau o pereche de încălţări  şi un trening doar pentru şcoala şi biserică, plus rechizite e nevoie de foarte  mulţi bani. Căutam ce e mai ieftin, haine sub 250.000 de lei vechi. Un penar gol e mai ieftin, unul cu tot ce e nevoie în el costă foarte mult”, a spus Ileana Longa, mamă.

Şi pentru că învăţătura costa, mulţi adolecenţi sunt nevoiţi să renunţe la şcoală, după absolvirea a 8 clase. “În familiile cu mulţi  copii există acest risc, e lipsă de bani, dar şi de interes pentru şcoală, după absolvirea gimnaziului” , e de părere Florin Farcaşiu, primarul comunei Târnova. În judeţul Arad , 2000 de copii din familii nevoiaşe ar trebui să primească rechizite gratuite la început de an şcolar. Până acum nu se ştie suma alocată pentru acestea.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite