Arad: Vasile Rus Unul dintre „Rapsozii Zărandului“ (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Vasile Rus  Unul dintre „Rapsozii Zărandului“ (GALERIE FOTO)
Arad: Vasile Rus Unul dintre „Rapsozii Zărandului“ (GALERIE FOTO)

I-a plăcut să cânte încă din copilărie, mama lui fiind cea care l-a încurajat şi s-a ocupat de el.

Profil

Născut - 05.01.1968, Lugoj
Educaţie - Liceul în Arad şi Şcoala Populară de Artă din Arad
Familie - Căsătorit, doi copii

Povestea lui Vasile a început acum 12 ani, când a debutat ca sunetist. Vasile a iubit de mic toate genurile muzicale, însă tot folclorul i-a rămas la suflet până în ziua de astăzi. „Se spune că,  oricât de mult ai studia şi ai aprofunda un domeniu, la un moment dat realizezi că tot nu ai învăţat cât trebuie. De aceea, nu o să încetez niciodată să mă documentez şi să aflu cât  mai multe despre această limbă cântată, cum îi spunea regretatul Ioan T. Florea”, a declarat Vasile Rus.

Tradiţiile sunt a doua lui natură

Adoră muzica populară şi nu regretă nicio clipă că şi-a ales această meserie. „Pentru mine, să nu cânt înseamnă să nu mai am viaţă. De aceea, cât o să mă ţină Dumnezeu sănătos, nu o să fac altceva decât să cânt”, mărturiseşte arădeanul. În anul 2005, Vasile s-a angajat ca instrumentist în cunoscuta orchestră de muzică populară „Rapsozii Zărandului” condusă de taragotistul Petrică Paşca. „Încă activez în formaţie şi nu mă gândesc să renunţ. Cânt la orgă  alături de colegii mei de trupă: solistul Gabi Gheorghe, împreună cu Dorin Gandi, Petrică Spinare, Florin Gherghel, Zoran Brâncov, Sorin Tomuş şi George Dancu. Îi consider a doua familie”, a adăugat Vasile.

Şi-a deschis propriul studio de înregistrări

Vasile Rus a activat în toţi aceşti ani şi ca sunetist la diferite studiouri de imprimări din Oradea şi Arad, iar în prezent şi-a deschis propriul studio de înregistrări audio. De curând, a absolvit Academia de muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj. Şi-a dat lucrarea de licenţă din folclor. Şi-ar dori foarte mult ca şi băieţelul lui, în vârstă de zece ani, să-i urmeze exemplul şi să se devină muzician. „Visul meu cel mai mare e să-l văd pe Denis, băieţelul meu, un artist. El studiază în prezent vioara, iar în timpul liber dansează alături de ansamblul de la Palatul Copiilor”, a spus Vasile.

În ceea ce-l priveşte, bărbatul ne-a mărturisit că este împlinit atât profesional, cât şi sufleteşte. „Nu mai îmi doresc nimic. Am o familie frumoasă, prieteni de nădejde şi o carieră de care sunt mai mult decât încântat”, a punctat instrumentistul.
Cu toate că în fiecare zi are repetiţii alături de ansamblul din care face parte, Vasile nu s-a plâns niciodată de muncă. Ba mai mult, el a spus că, pentru a ajunge acolo unde îţi doreşti, e nevoie de ore multe de efort. „Munca noastră nu e una tocmai uşoară, însă, atâta timp cât îţi place ce faci, ţi se va părea floare la ureche”, a încheiat Vasile.

Întrebări şi răspunsuri

Ce planuri de viitor aveţi?
De câteva luni am înfiinţat şi o orchestră folclorică, care se numeşte tot „Rapsodia” cu care abordăm un repertoriu tradiţional atât zonal cât şi naţional. Vreau să mă concentrez pe mediatizarea acestor tineri talentaţi.

Cât de apreciată credeţi că mai este muzica populară în rândul tinerilor arădeni?
Eu cred că destul de mult. Cu toate că îi vedem pe copiii noştri înebuniţi după muzica house din cluburi, cred că undeva în adâncul sufletului toţi au câte-o înclinaţie pentru folclor.

Ce-i place

Îi place să cânte şi să îşi petreacă timpul liber alături de familie. Este de părere că în mijlocul familiei se poate relaxa cel mai bine, pentru că acolo este iubit şi respectat.  „Îmi place să comunic cu cei din jurul meu, să respect lumea şi îi apreciez pe cei care m-au ajutat să ajung unde sunt”, spune Vasile.

Ce nu-i place

Pentru Vasile Rus minciuna, nedreptatea şi oamenii care nu ştiu să aibă un suflet bun sunt de neacceptat. Nu crede că acest gen de oameni vor reuşi să cunoască partea frumoasă a vieţii.  „Nu cred că un om rău şi invidios poate ajunge ceva în viaţă. E important să avem sufletul curat şi blând”, a conchis instrumentistul.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite