Arad: Piaţa Mihai Viteazul, hotel pentru boschetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Piaţa Mihai Viteazul, hotel pentru boschetari
Arad: Piaţa Mihai Viteazul, hotel pentru boschetari

O nouă „afacere” îşi face locul în peisajul oamenilor străzii din Arad. De ceva vreme, locul de consfătuire, adunare şi, mai nou, de rezidenţă al câtorva dintre aceştia este în jurul Pieţei Mihai Viteazul.

Unii dau târcoale ziua, cerşind mila arădenilor, alţii fac de veghe seara, sub ochii şi nasul vecinilor. Cerşesc prin piaţă, sau „lucrează” cu program normal prin alte cotloane ale Aradului, iar seara revin şi îşi iau drept cămin trotuarele din jur.

Pomana salvatoare
Chiar de la primele ore, pe marginea trotuarului, un „liber profesionist” îşi face somnul de frumuseţe,
încurcând circulaţia. Nimeni nu se încumetă să-l trezească, nici măcar comunitarii care fac cu rândul în intersecţie. În timp ce unii îl ocolesc ca să nu calce pe el, alţii preferă doar să schimbe trotuarul.
Mă apropii fără a face prea mult tărăboi, pregătind aparatul de fotografiat pentru încă un instantaneu. Subiectul doarme direct pe asfalt şi deschide ochii cu greu. Nu prea ştie pe ce lume e şi cum a ajuns aici. Întrebat cum îl cheamă şi de unde e, mormăie câteva sudalme printre dinţi, după care-şi reia poziţia iniţială. Priveşte obiectivul aparatului de fotografiat şi mă întreabă ce vreau. Fără un acoperiş deasupra capului, omul şi-a pus toate speranţele în băutura pe care şi-o cumpără ori de câte ori are câteva economii.
Câţiva metri mai încolo, un coleg de trotuar e pregătit să intervină oricând. Îl cheamă Valentin şi îşi face veacul în zonă. „Prin piaţă... cerşim prin piaţă, dar nu prea mai dă nimeni de pomană”, explică nea’ Vali.

Cu gândul la iarnă
Nu fură, nu tâlhăresc şi nici nu dau în cap nimănui. Poate doar unul altuia, după o chermeză lângă Judeţean. Zona pieţei le e casa, deranjată doar de jandarmi din când în când. Acum, în schimb, se gândesc la iarna ce stă să vină. Într-un final, o vor duce la capăt într-un fel sau altul, fie că e vorba de un cojoc în plus sau de sticlele care le vor amorţi măruntaiele.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite