Vârstnicii şi persoanele cu venituri reduse vor primi ajutoare de la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe categori de persoane vor primi ajutoare de la Primărie, după ce aleşii locali au votat câteva proiecte, care vine în sprijnul lor. Este vorba atât despre pensionari, cât şi despre persoane cu venituri reduse.

De exemplu, în premieră, Primăria Arad va acorda ajutoare financiare persoanelor care vor împlini vârsta de 100 de ani. Consilierii au aprobat, în ultima şedinţă extraordinară, ca ajutoarele financiare să fie în cuantum de 500 de lei şi să se acorde în luna în care persoana îşi aniversează ziua de naştere.

„Considerăm că aceşti oameni au o experienţă de viaţă deosebită, viaţa lor s-a legat de istoria Aradului şi merită să fie sărbătoriţi la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani. Aceste aniversări sunt evenimente deosebite pentru comunitatea noastră, iar multe dintre per¬soanele care se află la această etate nu au o situaţie materială foarte bună, prin  urmare acest ajutor financiar este binemeritat”, spune Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Ajutoarele se vor acorda în baza unor adrese care vor fi înaintate de Serviciul de Stare Civilă sau în baza solicitărilor familiilor persoanelor în cauză care vor fi însoţite de certificatul de naştere al persoanei care împlineşte 100 de ani.

De asemenea, Primăria va continua acordarea ajutorului financiar în valoare de 500 de lei familiilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie neîntre¬ruptă. Aceste ajutoare se vor acorda cu ocazia organizării Zilelor Aradului în baza listei întocmite anual de Serviciul de Stare Civilă al Primăriei.

Alte ajutoare

Totodată, consilierii locali au mai aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă pentru persoanele care sunt beneficiare ale venitului minim garantat şi se află în situaţii de necesitate să depăşească riscul social.

Tot ajutoare de urgenţă vor primi şi persoanele singure sau familiile aflate în situaţii de necesitate, datorate calamităţilor naturale, incendiilor, accidentelor, precum şi a altor situaţii deosebite. Astfel, se propune ca în situaţii de necesitate din cauza calamităţilor să se acorde un ajutor de urgenţă în valoare de 50 la sută din totalul estimat al pagubelor, dar nu mai mult de 1.000 de lei.

Pentru situaţii de boală, suma maximă propusă să se acorde pentru intervenţii medicale este de 1.000 de lei, iar pentru medicamente şi materiale compensate a căror costuri nu sunt acoperite sau compensate parţial de asigurările sociale de sănătate, suma maximă propusă este de 300 de lei. Aceste ajutoare de urgenţă se vor acorda în baza unei solicitări însoţite de acte doveditoare.

O persoană singură sau o familie aflată în situaţiile de mai sus poate beneficia de maxim două ajutoare de urgenţă pe an.

Ajutoare de înmormântare

Persoanele cu venituri reduse vor primi din partea Primăriei  şi ajutoare de înmormântare. Proiectul care prevede acest lucru a fost aprobat de către aleşii locali în ultima şedinţă de consiliu. Astfel, ajutoarele se vor acorda în procent de 50 la sută din valoarea chel¬tuielilor cu înmormântarea, dar nu mai mult de 400 lei.

Este vorba depsre persoanele care primesc ajutor social, cu situaţie materială precară, care nu au posibilitatea să-şi îngroape membri familiei. Cei de la Primărie spun că solicitările însoţite de actele afe¬rente se vor prelua în perioada 1 – 25 a fiecărei luni, cu excepţia lunilor fe¬bruarie şi decembrie, în cazul cărora data limită s-a stabilit ziua a 21-a  din lună.


Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite