Specialiștii în medicină cercetează prevenirea patologilor canceroși

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Nyíregyháza în parteneriat cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” aplică cu succes proiectul „Studiul in vitro al unor extracte vegetale de origine naturală, cu accent pe efectul lor potenţial antitumoral”.

Obiectivul proiectului demarat în luna noiembrie 2009 este de a identifica substanţele bioactive care se regăsesc în plantele spontane sau cultivate din regiunea de frontieră şi astfel de a elabora o strategie nutriţională bogată în substanţe chemopreventive, cu ajutorul căreia să fie posibilă prevenţia în cazul îmbolnăvirilor tumorale.

Activitatea a început cu selectarea plantelor, etapă care a continuat cu extragerea substanţelor active şi mai apoi cu faza investigării analitice chimice complexe a extractelor vegetale. În prezent cercetările au ajuns în etapa de testare a componentelor bioactive atât pe linii celulare tumorale, cât şi pe loturi de animale de laborator.

„Testăm extractele vegetale, care conţin substanţe bioactive cu efecte pe celule tumorale de origine umană, urmărind modificările legate de diviziunea şi capacitatea de supravieţuire a acestora sub influenţa tratării cu extractele obţinute. Este deja demonstrată incidenţa apoptozei în cazul celulelor tratate cu substanţe active de origine vegetală, aspect susţinut de numeroase referinţe din literatura de specialitate.

Ceea ce nu se cunoaşte este care sunt acele acţiuni moleculare de la nivelul celulelor care împreună generează distrugerea celulei canceroase. Sperăm că rezultatele ştiinţifice vor contribui la o mai bună cunoaştere a publicului larg, cu scopul de a contribui la orientarea acestuia spre un mod de viaţă sănătos”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite