Universitatea „Vasile Goldiş” organizează cea de-a XVIII-a ediţie a Şcolii de Vară Jean Montreuil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean Montreuil (1920 - 2010)
Jean Montreuil (1920 - 2010)

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş" din Arad împreună cu Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice, organizează, în colaborare cu Université Lille Nord de France, Université Laval şi Université Libre de Bruxelles, în perioada 2-7 iulie 2012, la Arad, cea de-a XVIII-a ediţie a Şcolii de Vară francofone Jean Montreuil.

Şcoala de vară francofonă Jean Montreuil are o istorie de tradiţie în România, ea fiind creată în 1995 la Iaşi, din iniţiativa Prof. univ. dr. Gheorghe POPA, rector al Universităţii "Al. I. Cuza" în acea perioadă, împreună cu Acad. Profesor Emerit Jean Montreuil, Membru de Onoare al Academiei Române, Doctor Honoris Cauza al Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi şi al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş" din Arad, sub dublul patronaj al Academiei Române şi al Academiei de Ştiinţe din Paris. Începând cu anul 2005, cea de a XI-a ediţie a şcolii de vară a fost organizată la Arad.

Şcola de Vară Francofonă "Jean Montreuil"

Odată cu decesul Acad. Prof. Jean Montreuil, în ultima zi de cursuri a celei de-a 16-a ediţii a şcolii de la Arad, conducerea Universităţii „Vasile Goldiş" a hotărât ca Şcoala de vară, care a cunoscut un succes important, să continue sub numele de «Şcoala de vară Jean Montreuil», ca un omagiu adus acestei personalităţi ştiinţifice internaţionale care şi-a consacrat, în ultimii 20 de ani ai vieţii, întreaga activitate dezvoltării învăţământului superior şi cercetării din România, motiv pentru care a fost decorat de Universitatea „Vasile Goldiş" cu Medalia de Aur şi cu gradul de Comandor în Ordinul Naţional Cultural de către Preşedintele României.

Şcoala a fost concepută încă de la început ca o şcoală multidisciplinară, la interfaţa domeniilor Biologie, Chimie, Medicină şi Farmacie, abordând subiecte de mare actualitate ale cercetării biomedicale, fiind caracterizată de o tematică dinamică de la an la an, în funcţie de solicitările cursanţilor exprimate în chestionarele de la sfârşitul fiecărei şcoli.

Prezenta şcoală de vară francofonă se bazează în continuare pe colaborarea unor specialişti internaţionali de prestigiu: Prof. dr. Jerome Estaquier de la «Université Laval», Canada, Dr. Nicolas Sergeant de la «Université Lille Nord de France», dr. Iuliana Ristea Popescu, de la «Université Libre de Bruxelles», Belgia, fosta cursantă a acestei şcoli în urmă cu 14 ani, precum şi Pr.dr. Galajda ZOLTÁN de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Universităţii Debrecen, Ungaria.

Cursurile vor fi asigurate de asemenea de profesori de prestigiu în domeniul temelor abordate din Universitatea „Vasile Goldiş", respectiv Prof.univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG, Prof.univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG, Prof.univ. dr. Liana Moş, decan al Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, precum şi alţi cercetători ştiinţifici de renume.

image

Preşedintele UVVG, Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite