Arad: Centru de Microscopie Electronică la Universitatea "Goldiş"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arad: Centru de Microscopie Electronică la Universitatea "Goldiş"
Arad: Centru de Microscopie Electronică la Universitatea "Goldiş"

La Arad va funcţiona un Centru de Microscopie Electronică, în urma unui acord semnat de o universitate privată şi o firmă din SUA, fiind deja achiziţionate două microscoape electronice, în valoare de un milion de euro.

Acordul de înfiinţare a centrului de la Arad a fost semnat, miercuri, de rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ şi reprezentantul biroului din Olanda a firmei americane „Fei Company“. Universitatea arădeană a achiziţionat două microscoape electronice, unul de transmisie - TEM, iar cel de-al doilea de baleiaj – SEM, investiţia fiind de un milion de euro.

Centrul de Microscopie Electronică va funcţiona într-un nou campus universitar şi va fi patronat de cele două instituţii semnatare ale acordului, a precizat Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş".

"Cercetările care le vom face vizează în special domeniile de biologie celulară, moleculară, vegetală şi informaţii morfo-structurale, care se regăsesc în grosimea materialului. Sperăm ca prin cooperarea dintre cele două instituţii să putem realiza un centru puternic de cercetare în domeniul microscopiei electronice pentru a  aduce un aport considerabil la evoluţia cercetărilor, astfel încât şcoala de microscopie electronică pe care o vom crea la Arad să fie cunoscută atât în ţară, cât şi peste hotare. Investiţia este de aproximativ un million de euro“, a declarat Aurel Ardelean.

Conform conducerii univeristăţii din Arad, microscopul electronic de transmisie (TEM) furnizează imagini şi informaţii morfo-structurale care se regăsesc în grosimea materialului. Este folosit în medicină, biologie şi ştiinţa materialelor. Microscopul electronic de baleiaj (SEM), spre deosebire de TEM, furnizează imagini tridimensionale ale suprafeţelor probelor analizate, ale căror dimensiuni sunt de ordinul centimetrilor. Microscopul SEM furnizează, de asemenea, informaţii privind compoziţia chimică a probelor cercetate şi este folosit în medicină, biologie şi ecologie.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite