Ungurii ne vor bea apa potabilă. 30% din apa Aradului va lua drumul Békés-ului.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 300.000 de unguri din Békés îşi vor astâmpăra setea cu apa potabilă din Arad după ce –sua pus cap la cap primele demersuri privind furnizarea apei potabile către judeţul ungar. Exportul de apă către ţara vecină va permite Companiei de Apă să nu mai modifice tarifele.

Astfel, odată cu finalizarea conductei care va duce 30% din disponibilul de apă din judeţ în Ungaria, arădenii vor scăpa de o grijă: majorarea preţului la apă. Ungurii vor câte 30.000 de metri cubi de apă pe zi, cantitate care va merge către 60 de localităţi din judeţul Békés.

„Proiectul va contribui substanţial la veniturile Companiei de Apă, ceea ce va permite menţinerea unui preţ constant la apa potabilă livrată populaţiei. Amenajarea conductei şi a puţurilor de forare se va face până în anul 2012, an din care va începe livrarea de apă de la Arad spre Békés”, a explicat preşedintele Consilului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu.

Aradul nu e la primul proiect de acest gen. În baza unui acord semnat de Guvernul României cu Guvernul Ungariei, Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF) Arad a furnizat în 2009 apă brută din râul Mureş pentru irigarea unor culturi agricole din Ungaria.

Conform contractului dintre ANIF Arad şi Domeniile Hergheliei Mezohegyes (Ungaria), au fost transferaţi 1,7 milioane de metri cubi de apă brută, în aşa fel încât debitul de apă comandat să nu depăşească capacitatea sistemului de transport al apei, respectiv 700 litri pe secundă.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite