Una dintre anomaliile pieţelor arădene: merele autohtone sunt mai scumpe decât portocalele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pieţele arădene sunt din nou invadate de fructe, însă mulţi arădeni le privesc ca pe nişte expozante. Se uită,  le admiră şi pleacă.  Mulţi dintre ei se întreabă spre ce ne îndreptăm mai ales când văd că fructele noastre tradiţionale sunt mai scumpe ca cele aduse de prin alte ţări.

Comercianţii spun că ei au preţuri destul de rezonabile, însă nu mai au arădenii bani să cumpere.

„Noi trebuie să scoatem cumva banii care i-am  investit. Pe lângă acestea mai este şi transportul. Suntem acuzaţi că avem fructe mai scumpe ca cele din alte ţări, însă sunt mai bune la gust”, spune Ecaterina Neaga, producător. 

Puţinii cumpărători care trec prin pieţe, mai ales în aceste zile friguroase, cumpără în cantităţi mici.

„Am luat jumătate de kilogram de portocale şi am dat mai puţin decât pe mere. Este diferenţă de 5 bani. Pentru noi contează. La fel păţim şi cu legumele. De multe ori cumpărăm din marketuri că sunt mai ieftine. Este o anomalie a României de astăzi. Să cumperi produse de la tine din ţară mai scumpe decât cele de export”, spune Alexandru Cotoi. 

Nemulţumiri sunt atât în rândul clienţilor, cât şi a comercianţilor, care spun că numai ei ştiu cum trebuie să aibă grijă de ele să nu îngheţe, în această perioadă cu temperature scăzute.

„Nu mai avem aceleaşi venituri ca în alţi ani când mergeam la piaţă şi ne întorceam acasă cu sacoşele pline. Acum, cheltuielile de întreţinere sunt foarte mari, impozitele la fel. Nu îmi rămân prea mulţi bani după ce îmi achit facturile”, spune Tatiana Voicu.

Un kilogram de mere costă 2,5 lei, în timp ce pentru un kilogram de portocale trebuie să scoţi din buzunare 1,9 lei.

O parte dintre arădeni nici nu mai vizitează pieţele de pe centrul oraşului sau din cartiere, ei merg la Obor, deoarece acolo cumpără fructe şi legume la preţuri rezonabile, însă doar în sistem en-gros.

Cei mai mulţi preferă să vândă produsele în cantităţi mai mari, la sac, practicând şi diferite oferte. Aici cele mai multe vânzări se înregistrează vinerea şi sâmbăta.


Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite