Un nou brand al Aradului: spectacol 3D la Teatrul de Marionete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai nou spectacol al Teatrului de Marionete Arad, „Tovarăşul de drum”, după Hans Christian Andersen, este un spectacol inovator, poate primul din întreaga lume care foloseşte atât imagini 3D cât şi marionete.

„Tovarăşul de drum”  are premiera în această dimineaţă și va rămâne în repertoriul Teatrului de Marionete Arad.

Spectacolul a fost realizat în cadrul proiectului european Vagabondaj, în care mai sunt implicate Teatrul de Păpuşi Belfort din Franţa şi Compania Karromato din Praga, Republica Cehă. Având în vedere că proiectul vizează publicul defavorizat, reprezentanţii Teatrului de Marionete Arad au luat deja legătura cu organizaţii care se ocupă de protecţia copiilor, astfel încât spectacolul „Tovarăşul de drum” să fie prezentat gratuit pentru copiii instituţionalizaţi sau din categorii sociale dezavantajate.




Radu Dinulescu, regizor şi director al Teatrului de Marionete vorbeşte despre acest spectacol, precum şi despre provocările întâmpinate pe parcursul realizării lui: „această poveste simplă, aproape clasică, jucată de marionete clasice, este învelită într-un decor modern, realizat în 3D și proiectat pe un ecran special de cinema și care poate fi văzut cu ochelari cu lentile colorate”.

„Tovarăşul de drum” reprezintă o colaborare interesantă între colectivul Teatrului de Marionete Arad și un artist foarte special, Armand Richelet Kleinberg, cel care a creat personajele, decorurile și coloana sonoră a acestui spectacol-film, unic în genul său.

image

„Am lucrat mai bine de 20 de ore zilnic pentru a duce la bun sfârşit acest proiect, care prin originalitatea de care va da dovadă este unic în lume şi nu am găsit până acum nicio informative cum că acest gen de spectacol s-ar mai fi pus în scenă undeva”, a spus Armand Richelet Kleinberg.



Directorul Teatrului de Marionete Arad a mărturisit, de asemenea, că speră ca acest gen de spectacol, care îmbină tehnica de film cu teatrul de animaţie să devină un brand al instituţiei arădene, iar în viitor să mai fie realizate astfel de producţii: „este posibil ca în stagiunile următoare să mai punem în scenă, folosind aceeaşi tehnică, un spectacol după „Aventurile baronului Munhausen” sau după unul dintre romanele lui Jules Verne”.

În ce priveşte provocările întâlnite pe parcursul realizării acestei producţii atât de pretenţioase, se pare că acestea nu au fost deloc puţine - au trebuit găsite soluţii astfel încât actorii să fie invizibili, dar şi să se coordoneze foarte bine între ei sau cu sunetul. Radu Dinulescu a mai menţionat că speră ca „Tovarăşul de drum” să fie prezentat în mai multe oraşe din ţară, la manifestări dedicate teatrului de animaţie, dar şi la festivaluri precum Atelier de la Baia Mare sau în secţiunea off a Festivalului de la Avignon.

image

„Este un spectacol foarte interesant chiar şi pentru adulţi, de aceea nu intenţionăm să ne limităm doar la manifestările dedicate spectacolelor pentru copii. Una dintre măsurile luate de noi de la început a fost aceea de a implica o echipă de actori cât mai puţin numeroasă, astfel încât spectacolul să poată fi transportat cu uşurinţă”, a ţinut să precizeze Radu Dinulescu.




Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite