Arad: Turc suspectat de terorism prins la vama Vărşand UPDATE (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un lider al Partidului Muncitoresc Kurdistan (PKK), declarat indezirabil în România pentru apartenenţă la organizaţii teroriste, a fost prins în această dimineaţă, la vama Vărşand.

Un cetăţean turc, declarat indezirabil în România pentru apartenenţă la organizaţii teroriste, a fost prins de politiştii de frontieră din cadrul I.G.P.F., cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, în timp ce intenţiona să iasă ilegal din România, ascuns într-un automarfar, alături de alţi 11 conaţionali.

Ancheta

În cursul lunii aprilie 2009, ofiţeri specializaţi din cadrul Direcţiei de Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră au fost sesizati de lucrătorii din cadrul D.G.I.P.I., în baza colaborării între cele două instituţii, cu privire la existenţa unor informaţii conform cărora pe teritoriul României se află un cetăţean turc, suspectat că face parte dintr-o organizaţie teroristă, care intenţionează să iasă ilegal din ţară, pentru a ajunge în Austria. Imediat s-au declanşat operaţiunile informativ-operative şi cetăţeanul turc Huseyin C, de 39 ani, a fost identificat în Bucureşti.

Cel în cauză solicitase acordarea statutului de refugiat în ţara noastră şi, după derularea procedurilor specifice, conform unei hotări a instanţei, acesta trebuia să părăsească teritoriul României până la data 15.06.2009, fiind declarat indezirabil pentru apartenenţă la organizaţii teroriste.

Drept urmare, un colectiv restrâns de ofiţeri din cadrul I.G.P.F. şi D.G.I.P.I. au monitorizat pas cu pas acţiunile cetăţeanului turc, în vederea stabilirii intenţiilor acestuia şi luării măsurilor legale.

Din verificările efectuate, s-a stabilit că, în cursul lunii iunie, acesta intenţiona să plece spre frontiera de vest a ţării unde, cu sprijinul unor conaţionali ai săi, intenţiona să treacă fraudulos frontiera în Ungaria. În acest sens, cetăţeanul turc a plătit unui conaţional suma de 2.000 dolari, urmând să fie îmbarcat într-un TIR, pentru a ieşi ilegal din România.

Traseul

La data de 24.06.2009, cetăţeanul turc s-a deplasat cu trenul, din Bucureşti în Deva, unde s-a cazat, aşteptând să fie îmbarcat într-un mijloc de transport pentru a ieşi ilegal din ţară.9, cetăţeanul turc s-a urcat într-un TIR înmatriculat în Germania şi s-a deplasat până la aproximativ 30 km. de Deva, spre frontieră, unde şoferul TIR-ului a parcat lângă un alt autocamion, înmatriculat tot în Germania.

Cele 2 autocamioane s-au deplasat în coloană până într-o benzinarie aflată la aproximativ 3 km. de P.T.F. Vărşand, unde şoferii celor 2 autocamioane au schimbat între ei maşinile, încercând astfel să inducî în eroare autorităţile. Unul din autocamioane, condus de un cetăţean turc, s-a prezentat pentru a ieşi din România, prin P.T.F. Vărşand, la data de 26.06. a.c., în jurul orei 00.30.

La controlul amănunţit efectuat de poliţiştii de frontieră, nu s-au constatat probleme deosebite, fapt pentru care i s-a permis continuarea călătoriei. Celălalt automarfar, monitorizat de poliţiştii de frontieră, s-a prezentat la P.T.F. Vărşand în jurul orei 04.40, şoferul, cetăţeanul turc Salim Y., în vârstă de 51 ani, declarând că transporta textile pentru o societate din Germania.

Controlul de frontieră

În baza informaţiilor deţinute, precum şi observând faptul că una din uşile din spate ale automarfarului se poate deschide fără a fi afectat sigiliul vamal, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea unui control amănunţit al mijlocului de transport.ma controlului, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul de marfă al autocamionului, ascunse într-un spaţiu special amenajat în spatele textilelor aşezate pe umeraşe, 12 persoane de sex masculin, printre aceştia aflându-se şi cetăţeanul turc Huseyin C.

Din primele verificări s-a stabilit că cetăţenii turci, cu vârste cuprinse între 16 şi 42 ani, au intrat legal în România şi intenţionau să ajungă ilegal în Germania.

Răpunderea penală

Ca urmare a celor constatate, cei 12 migranţi sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând a fi prezentaţi procurorilor, în vederea luării măsurilor legale.

Totodată, şoferul automarfarului este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, cercetările fiind în derulare, în vederea depistării persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.

Cetăţeanul turc Huseyin C. a fost reţinut, urmând ca la finalizarea cazului să fie întreprinse măsurile legale faţă de acesta.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite