Tradiţii şi supertiţii respectate de arădeni în aceste zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţia spune că în noapte de Anul Nou trebuie consumat peşte. Cei care consumă peşte în noaptea dintre ani, vor trece printre greutăţile anului care urmează, ca peştele prin apă, iar solzii peştelui semnifică bani mulţi.

De Revelion nu este recomandat să se consume pasăre, aceasta împrăştiind, iar anul care vine va fi unul risipitor pentru cei care mănâncă astfel de carne. Şi tot în 31 decembrie nu e bine să tăiaţi cu foarfeca, să călcaţi sau să spălaţi rufe. În schimb din casă nu trebuie să lipsească vâscul, trebuie să aveţi bani în buzunare, iar paharul de vin trebuie să fie în permanenţă plin.


Românii nu renunţă nici la celelate obiceiuri tradiţionale. Periniţa sau strigatul peste sat sunt la fel de importante. Copiii trec cu Sorcova prin fiecare casă, pentru a alunga spiritele malefice, iar Pluguşorul anunţă reînceperea simbolică a lucrului.

Lista superstiţiilor continuă. Niciodată un gospodar nu trebuie să măture în Ajun de Anul Nou, pentru că alungă prosperitatea. Obiceiul spune că până la miezul nopţii trebuie plătite toate datoriile şi mai mult, nu trebuie daţi bani cu împrumut în noaptea de Revelion.


La trecerea dintre ani, spun bătrânii, este bine ca fiecare să poarte o haină nouă şi ceva roşu, sau o altă culoare veselă care să atragă energiile pozitive. Primul om care va trece pragul în prima zi va influenţa tot anul.

Dacă persoana care intră în casă este o femeie înseamnă că urmează un an mai puţin bun. La miezul nopţii uşile trebuie deschise pentru ca anul vechi să iasă şi să lase loc celui nou care aduce sănătate, fericire şi mult noroc.


Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite