Arad: Tot mai mulţi tineri dau cartea pe sapă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean din Arad se rezumă la întâlniri formale cu elevii.

Tot mai mulţi elevi abandonează şcoala, fie din lipsă de bani, fie din simplul fapt că provin din familii dezorganizate, potrivit reprezentaţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean din Arad. Situaţia este din ce în ce mai îngrijorătoare. Din anul 2006, numărul tinerilor care aleg să renunţe la cursuri este într-o creştere continuă.

„Dacă în anul şcolar 2006-2007, 140 de elevi, atât din ciclul primar, gimnazial, cât şi liceal au abandonat orele de curs, în anul şcolar 2007-2008, numărul a crescut cu 52 de elevi. O parte din tineri îşi justifică absenţa prin faptul că vor să studieze în străinătate. Noi nu avem de unde să ştim sigur că acesta este motivul pentru care ei solicită întreruperea ciclului şcolar”, a explicat inspectorul şcolar Laura Putnic.

Merg la lucru, cot la cot cu părinţii

Potretul tânărului care se lasă de şcoală este aproape previzibil. Vine din zone mărginaşe şi face parte din grupurile sociale defavorizate. Un alt motiv pe care îl invocă atât părinţii, cât şi copiii care se lasă de şcoală este costul învăţământului. Cei mai predispuşi la abandon, conform inspectorilor şcolari din Arad, sunt tinerii romi. Potrivit unor statistici, aceştia renunţă la şcoală pentru a putea lucra cot la cot cu părinţii. Familile din care provin sunt numeroase, iar banii câştigaţi de părinţi nu sunt suficienţi pentru a hrăni pe toată lumea. Astfel sporesc rândurile analfabeţilor în România.
Razii preventive în baruri

Neputincioşi în faţa fenomenului de abandon, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie, caută tineri cu probleme prin baruri. Raziile semestriale printre chiulangii sunt numite, generic, „Stop absenteismului şi abandonului şcolar”.

„Tot în cadrul programului, organizăm întâlniri cu diriginţii şi părinţii elevilor din şcolile cu probleme. De asemenea, încercăm să-i implicăm în diferite activităţi educative şi monitorizăm instituţiile de învăţământ în care absenteismul este în creştere”, a explicat Laura Putnic.

Cum să-i ţii în şcoală

Inspectorii şcolari arădeni fac demersuri pentru a preveni abandonul şcolar. În acest sens, aceştia organizează întâlniri cu elevii şi părinţii, pentru a le explica avantajul de a rămâne pe băncile şcolii. De asemenea, copiii romi sunt motivaţi de către profesori să rămână la şcoală prin evenimentele cultural-sportive în care sunt implicaţi.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite